Deskundigheidsbevordering onderhoudsvrijwilligers

Home Forums SNTP Deskundigheidsbevordering onderhoudsvrijwilligers

Weergave van 5 reactie threads
  • Auteur
    Berichten
    • #1264
      Marina Lurks
      Deelnemer

      Beste leden,

      Tijdens de ALV op 13 april 2024 hebben alle aanwezigen toegezegd hun uiterste best te gaan doen om dit forum te laten opleven. We hebben afgesproken dat we allemaal een vraag stellen:

      mijn vraag gaat over deskundigheidsbevordering. In onze tuin in Zoetermeer lopen we er tegenaan dat er veel vrijwilligers zijn die het fijn vinden om lekker hard te werken, maar wat ze precies doen en waarom, vindt niet iedereen even belangrijk. Daardoor gebeuren er soms dingen, die je als beheerder niet wilt. Het gaat dan om relatief eenvoudige zaken als: er bestaat geen onkruid; alles heeft nut en is groeit in samenhang met elkaar. Dus: niet alle brandnetels weghalen, deel van het riet laten staan, niet alle wilgen in een keer knotten, gefaseerd maaien, en NIET tuinieren!

      Wie heeft ideeën? Geen meerdaagse opleidingen, maar proberen duidelijk te maken middels een korte training wat natuurlijk beheer is en waarom bepaalde beslissingen worden genomen

      Ben benieuwd naar jullie reacties of hoe jullie hiermee omgaan met jullie vrijwilligers.

      Groet, Marina Lurks

    • #1267
      Ankie Stoop
      Moderator

      Wat fijn dat je ermee aan de gang bent gegaan! ben ook druk bezig vandaag met bijwerken website e.d. alvast een antwoord voor jou:
      https://leerjegroen.nl/ is een mogelijkheidvoor laagdrempellige deskundigheidsbevordering. Online kan men een cursus naar keuze doen.
      Tuin en vrijwilligers moeten dan wel bij de landschappen of Staatsbosbeheer aangesloten zijn.Hier zijn we als SNTP mee bezig.
      Wat wij wel eens doen met de vrijwilligers..een andere tuin bezoeken als uitje en daar een bepaald onderwerp ter sprake brengen.
      Blijft moeilijk.
      ook de interesse is er niet echt. Werken en verder geen sores…
      Groet Ankie

    • #1281

      Ik ben bij leerjegroen.nl gaan kijken. Wel interessante en korte cursusjes. Maar niet wat ik zoek voor vrijwilligers in de heemtuin. Ook wordt er bij aangegeven dat de cursus ‘bedoelt’ is voor gidsen: dat schrikt af, lijkt me, voor de vrijwilligers die daar echt geen zin in hebben.
      Natuuracademie van IVN is denk ik meer geschikt, b.v.: https://natuuracademieonline.ivn.nl/resources/planten-wilde-planten-herkennen/over-wilde-planten
      En IVN heeft nog meer.

    • #1282
      Marina Lurks
      Deelnemer

      Dankjewel voor jullie reactie. IVN heeft inderdaad korte online lessen. Die hebben de meeste onderhoudsvrijwilligers gedaan. Waar we naar zoeken zijn mensen met kennis van natuurlijk beheer die praktijklessen kunnen geven. Omdat wij vast niet de enige tuin zijn met dezelfde vragen, zouden we misschien ook gezamenlijk iemand met verstand van zaken (en die de kennis ook goed kan overbrengen) kunnen uitnodigen voor een dagdeel of iets. De evt. kosten delen we. Is dat iets om uit te zoeken, SNTP?

    • #1283
      Ankie Stoop
      Moderator

      Hoi Marina, het OASE Netwerk is bezig met het opzetten van cursussen. Err liggen een paar cursussen op stapel. Voordat de eerste cursus van start gaat is er echter heel wat voorwerk nodig. Langzaam maar eker komen we achter de juiste manier van organiseren.
      Machteld Klees en en Pieter Jansma hebben met diverse heemtuinbeheerders gesproken om tet inventariseren waar nu precies vraag naar is.
      De veldcursus die nu de afgelopen 2 jaar onder OASE NETWERK valt is een cursus die buiten/ in de praktijk plaats vind.
      Er zijn mensen binnen wilde weelde ,proffesionals , die mogelijk een cursus over natuurlijk beheer op je eigen tuin zouden kunnen geven.
      Ze doen dit dan via hun eigen bedrijf.

    • #1284
      Jeroen Buijs
      Deelnemer

      Hoi Marina,
      Wat ik in Zaandam heb gedaan. Bepaalde vrijwilligers een eigen stukje tuin gegeven om bij te houden.
      Bijvoorbeeld de voorbeeldtuinen en kruidentuinen doet Danny nu. Zij heeft bij alle planten die ze niet kent kleine bordjes ( van Action)
      neergezet om de plantennamen te leren. Regelmatig loop ik met haar ook even door de tuinen heen om aan te wijzen wat weg kan\ waar er teveel van staat.
      Een andere vrijwilliger haalt de bramen, hangende zegge, reuzen berenklauw en brandnetel weg op bepaalde plekken. Kees knipt om de zoveel tijd de Japanse duizendknoop weg.
      En weer een ander houd de vijver bij.
      Dit bevalt goed , al verdwijnt er ongemerkt ook wel weer eens een plantje

Weergave van 5 reactie threads
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.