Blindentuin Heukelshof

Terborchlaan, 201
1816 LC Alkmaar
Noord-Holland
info@natuurinstituut.nl
Website: http://www.heukelshof.nl

Contactpersoon:
Anton van Riel, voorzitter van het Natuur Instituut: info@natuurinstituut.nl 06-16985558

Openingstijden:

Blindentuin Heukelshof is altijd openbaar toegankelijk. Op de website staat een duidelijke routebeschrijving

https://heukelshof.nl/index.php/contact Op woensdagochtend is er vaak een schoolklas op bezoek voor een blindenervaring.

Ligging en bereikbaarheid:

De Blindentuin ligt aan de westkant van Alkmaar, zeer dichtbij de ringweg en daardoor eenvoudig te bereiken. De tuin is goed bereikbaar met openbaar vervoer en is gebruiksvriendelijk voor blinden en rolstoelers. In het naastgelegen Centrum Natuur Instituut is een invalidentoilet aanwezig.

Toegang

Toegankelijk m.u.v. he afgesloten deel.Een bezoek aan het naastgelegen Centrum Natuur Instituut en het afgesloten gedeelte van de heemtuin is mogelijk op werkochtenden. Meestal zijn op maandag-, woensdag- en vrijdagochtenden vrijwilligers aanwezig voor onderhoud.

Blindentuin Heukelshof

Blindentuin Heukelshof ligt in het ecologisch park “Egmonderhout” en is onderdeel van een grotere heemtuin, die deels is afgesloten voor publiek. In de Blindentuin zijn plantvakken voorzien van  braille – en leesbordjes. De planten zijn verdeeld over verschillende thema’s en vormen zo een educatief geheel over de ecologie van flora en fauna. Alle thema’s en bijbehorende planten staan  omschreven op de website. De Blindentuin is zo ingericht dat blinden- en slechtzienden de tuin zelfstandig kunnen bezoeken. Door geleidebalken langs de zijkant, klanktegels bij alle plantvakken en de website worden blinden op een veilige wijze door de tuin geleid.

In de Blindentuin zijn ook elementen opgenomen voor zienden, zoals verschillende biotopen (bosbiotoop, duingebied, stroomgebied, inheemse varenverzameling, en een verrassend blote-voeten-pad. Een bezoek aan het naastgelegen Centrum Natuur Instituut en het afgesloten gedeelte van de heemtuin is mogelijk op werkochtenden. Meestal zijn op maandag-, woensdag- en vrijdagochtenden vrijwilligers aanwezig voor onderhoud.

Het Natuur Instituut (www.natuurinstituut.nl) beheert in Alkmaar een gedeelte van ecologisch park “Egmonderhout”, een besloten heemtuin en de openbaar toegankelijke Blindentuin Heukelshof (www.heukelshof.nl) Daarnaast beheert het Natuur Instituut ook nog een otterproject (www.schoutenbosje.nl), een kinderboerderij (www.beestenboetje.nl) een eendenkooi (www.eendenkooivanasjes.nl). Zij doet in geheel Nederland flora-en fauna-onderzoek, geeft cursussen en workshops (www.natuurgidsen.nl www.biologiecursus.nl) en een veldwerkcentrum (www.natuureducatiewijzer.nl) Het Natuur Instituut geeft geen algemene publieks excursies, maar richt zich op specifieke doelgroepen (www.samendenatuurin.nl)

Faciliteiten

 

Een groepsrondleiding aan de heemtuin is op afspraak mogelijk. Daarbij kunt u een bezoek combineren met een presentatie in ons leslokaal (beamer en scherm aanwezig) of in de grote ontvangstruimte of op de gezellige terrassen met zitjes. Binnen in het centrum is de maximale groepsgrootte 50-60 personen. Voor drankjes en hapjes staat onze keuken altijd klaar, maar u kunt ook eigen consumpties op onze terrassen gebruiken. Om teleurstelling of dubbel bezoek van grote groepen te voorkomen is het verstandig om van tevoren een afspraak te maken.