Bloemen- en insectentuin

De pont,
2970 Schilde
België
karl.hellemans@telenet.be
Website: http://home.pi.be/~ab475635

Contactpersoon:
Karl Hellemans, voorzitter Natuurgidsen Schilde afdeling van VMPA (Vereniging voor Milieu-educatie Provincie Antwerpen), 0032-(0)3-3832658.

Openingstijden:

Van zonsopgang tot zonsondergang.

Ligging en bereikbaarheid:

Schilde ligt ten noordoosten van Antwerpen.

De Bloemen- en insectentuin ligt aan het eind van de Bellevuedreef, een zijstraat van de Turnhoutsebaan. Deze laatste is de weg van Schilde naar Wijnegem.

Openbaar vervoer: NMVB-bus, lijn 41 Antwerpen-Turnhout, halte GB Schilde of zo dicht mogelijk bij het café restaurant ‘De Loteling’ aan het begin van de Bellevuedreef.

Toegang

Gratis. Honden niet toegestaan.

Bloemen- en insectentuin

Eind jaren 1970 ontstond het idee om naast de reeds bestaande bijenhal in de Schildehof, een 44 ha grote kasteeltuin in de buurt van Antwerpen, een demonstratietuin aan te leggen (0,5 ha) met planten, die nuttig zijn voor de bijenteelt.

Door de inbreng van de Vereniging voor Milieu-educatie Provincie Antwerpen (VMPA) werd dit idee verder uitgewerkt tot een volwaardig natuureducatief project: een bloemen- en insectentuin.

De ecologische relatie tussen bloemen en bloembezoekende insecten wordt hier in al haar facetten getoond.

Eind 1980 werd met de aanleg begonnen. Het gemeentebestuur regelde de grove, voorbereidende werkzaamheden, terwijl de eigenlijke aanleg en het beheer werden toevertrouwd aan de werkgroep van de VMPA, afdeling Schilde.

Het oorspronkelijke plan moest worden bijgesteld, omdat bij de aanleg bleek dat een deel van de ondergrond uit een dikke laag steenpuin bestond (van een voormalig tennisveld). In plaats van de vijver en de boomgaard die hier eigenlijk gepland waren, besloot men op deze plek een reliëfrijke heidetuin aan te leggen. Niet ver van dit tuingedeelte werd wél een geschikte plek gevonden voor de boomgaard met oude appel- en perenrassen.

Een wilgenstruweel werd aangelegd, omdat deze boomsoort al heel vroeg in het jaar bloeit, wat niet alleen gunstig is voor de honingbij, maar ook voor andere insecten.

Door de aanleg van een bloemrijke berm, een hooiland met oude veedrinkpoel, een graanakker met akker(on)kruiden en een vijver met water- en moerasplanten is de tuin ook in de zomer zeer aantrekkelijk voor veel soorten insecten. Er is een apart vlinderhoekje ingericht en ook in de siertuin en het boerentuintje zijn veel planten te vinden, die door insecten bestoven worden.

In een aantal demonstratieborders zijn planten met bijzondere bloembouw samengebracht.

De tuin wordt omzoomd door een inheemse loofheg, met o.a. sporkehout, door zijn lange bloeiperiode een van de belangrijkste drachtplanten van de honingbij.

De tuin werd officieel geopend in 1985. Men vindt er niet alleen een bijenstal voor de honingbijen, maar er wordt in deze tuin ook aandacht besteed aan verschillende vormen van vestigingshulp voor wilde bijen en hommels.

Het beheer wordt voor het grootste deel door zo’n 15 vrijwilligers gedaan. Sinds 2000 is er voor het zware werk een werknemer van de gemeente aangesteld. Er wordt hoofdzakelijk gewied en geschoffeld, voor de berm en het hooiland is een maaibeheer.

Voor de schoolkinderen is er een leshoekje waar de kinderen tijdens een rondwandeling instructie kunnen krijgen. In oktober tijdens de week van het bos zijn er eveneens educatieve projecten.

Faciliteiten

Groepsrondleidingen zijn mogelijk na telefonische afspraak. Een brochure is verkrijgbaar tijdens de rondleidingen, bij dhr. Hellemans en op de toeristische dienst van de gemeente.

In de zomermaanden is er een familiale zoektocht voor de tuin te verkrijgen. Er staan naambordjes bij de planten, behalve in de winter.