Botanische Tuin Groningen ‘Domies Toen’

Hoofdstraat , 76
9968 AG Pieterburen
Groningen
tuinbeheerder@domiestoen.nl
Website: http://www.domiestoen.nl

Contactpersoon:
Jan Jaap Boehlé (tuinbeheerder), 06 17 42 24 63

Openingstijden:

De tuin is het gehele jaar open èn de moeite waard!

Ligging en bereikbaarheid:

Domies Toen ligt in Pieterburen, bij de oude Petruskerk. . DT ligt aan het begin van het Pieterpad

Openbaar vervoer: vanaf NS-station Groningen naar station Winsum, vanuit Winsum buslijn 68 (1x per uur).

Toegang

€ 3.– pp. tot 16 jr gratis, vrienden gratis. Betalen kan contant in de betaalbox, met QR-code of, als de theeschenkerij open is, met pin.

Botanische Tuin Groningen ‘Domies Toen’

Domies Toen is een eeuwenoude pastorietuin, ooit tuin van de dominee. Er stond heel lang een Weem (pastorieboerderij). De dominee was tevens boer. in 1881 zijn de schuren vd boerderij afgebroken, het voorhuis vergroot tot een statig pastorie, en is de slingertuin (Engelse landschapsstijl) met slingerende paden, een niervormige vijver met bruggetje aangelegd. De tuin is ontworpen rond een rode beuk. In de slingertuin staan ook een oude plataan, een treurwilg en een goudes. In 1961 is de pastorie afgebroken, de slingertuin hersteld en is in de nutstuin een border aangelegd. Later zijn verschillende milieus ontwikkeld, waaronder een mergelvallei op de plek van de pastorie.

De tuin kreeg in 2000 de erkenning botanische tuin, in 2005 de museumregistratie en in 2022 kreeg de tuin het predikaat Nationale collectie stinzenplanten, als enige in Nederland

De tuin heeft een tuinprieel uit 1710, een eeuwenoude tuinmuur, en behalve de collectie stinzenplanten een kruidentuin, een vlinder- en insectentuin, een akker met akkerkruiden, bloemrijk hooiland en borders. Ook zijn er biotoopschalen met biotopen uit Noord Nederland.

Faciliteiten

Rondleidingen zijn mogelijk op verzoek.
Er zijn diverse boekjes oa over stinzenplanten, biotopen, heemplanten te koop. De serie wordt nog uitgebreid. In de tuin staan verschillende informatieborden.

Bij een deel van de planten staan naambordjes.

In het voorjaar is er een route over stinzenplanten uitgezet, in de zomer over rode lijstsoorten en een route over middeleeuwse kruiden.

Voor kinderen van 7-12 jaar is er een ontdekkingstocht voor 2,50 euro.
Het neogothische godsdienstonderwijsgebouw uit 1888 is in gebruik als spelt-informatiecentrum en theeschenkerij. Hier drinkt u een heerlijk kopje koffie of thee op het terras aan de middeleeuwse dobbe.

Bij de tuin ligt een theeschenkerij in het oude godsdienstgebouwtje uit 1888 met terras aan de middeleeuwse dobbe. Er is een (invaliden)toilet. Voor openingstijden theeschenkerij zie www.domiestoen.nl

Zie voor activiteiten in de tuin de agenda op de website, domiestoen.nl/agenda

De tuin is goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
De Petruskerk is ook te bezoeken. Zie voor openingstijden kerkpieterburen.nl  De kerk staat bekend om het prachtige houtsnijwerk.