Botanische Tuin ‘Domies Toen’

Hoofdstraat , 76
9968 AG Pieterburen
Groningen
tuinbeheerder@domiestoen.nl
Website: http://www.domiestoen.nl

domies-toen-klein

Contactpersoon:
Jan Jaap Boehlé (tuinbeheerder), 06 17 42 24 63

Openingstijden:

De tuin is het gehele jaar open èn de moeite waard!

Ligging en bereikbaarheid:

Domies Toen ligt in Pieterburen, bij de oude Petruskerk. . DT ligt aan het begin van het Pieterpad

Openbaar vervoer: vanaf NS-station Groningen naar station Winsum. zie DomiesToen.nl

Toegang

Volwassenen € 3.– pp. kinderen tot 16 jr gratis, vrienden gratis. Betalen kan contant in de betaalbox, met QR-code of, als de tuinbeheerder aanwezig is, met pin.

Botanische Tuin ‘Domies Toen’

Domies Toen is een eeuwenoude pastorietuin, ooit tuin van de dominee. Er stond heel lang een Weem (pastorieboerderij). De dominee was tevens boer. in 1881 zijn de schuren vd boerderij afgebroken, het voorhuis vergroot tot een statig pastorie, en is de slingertuin (Engelse landschapsstijl) met slingerende paden, een niervormige vijver met bruggetje aangelegd. De tuin is ontworpen rond een rode beuk. In de slingertuin staan ook een oude plataan, een treurwilg en een goudes. In 1961 is de pastorie afgebroken, de slingertuin hersteld en is in de nutstuin een border aangelegd. Later zijn verschillende milieus ontwikkeld, waaronder een mergelvallei op de plek van de pastorie.

De tuin heeft een tuinprieel uit 1710, een eeuwenoude tuinmuur, en behalve de collectie stinzenplanten een kruidentuin, een vlinder- en insectentuin, een akker met akkerkruiden, bloemrijk hooiland en borders. Ook zijn er biotoopschalen met biotopen uit Noord Nederland.

Faciliteiten

Rondleidingen zijn mogelijk op verzoek. Er zijn diverse boekjes oa over stinzenplanten, biotopen, heemplanten te koop. De serie wordt nog uitgebreid. In de tuin staan verschillende informatieborden.

In het voorjaar is er een route over stinzenplanten uitgezet, aan de hand van het gidsje ‘Stinzenplanten ontdekken in Domies Toen’. De stinzenplanten zijn genummerd in het gidsje te vinden.

Zie voor activiteiten in de tuin de agenda op de website, domiestoen.nl/agenda

Wilt u op de hoogte blijven van Domies Toen? Meldt u zich dan aan voor onze nieuwsbrief ‘Nijs oet toen’.

De tuin is toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
De Petruskerk is ook te bezoeken. De kerk staat bekend om het prachtige houtsnijwerk.

Bij de tuin ligt een godsdienstgebouwtje uit 1888 waarin het vegetarisch tuincafé Bertje Jens is gevestigd met een terras aan de middeleeuwse dobbe en invalidentoilet in het gebouwtje.