Botanische Tuin Groningen ‘Domies Toen’

Hoofdstraat , 76
9968 AG Pieterburen
Groningen
jjboehle@live.nl
Website: http://www.domiestoen.nl

Contactpersoon:
Jan Jaap Boehlé (tuinbeheerder), tel. 0595-528683.

Openingstijden:

Van 1 april tot 1 november, op di t/m zo van 11.00 -17.00 uur. Tijdens Pasen, Pinksteren en de schoolvakanties ook op maandag.

Ligging en bereikbaarheid:

De botanische tuin ‘Domies Toen’ ligt aan de voet van de oude N.H. Kerk van Pieterburen op het terrein van de voormalige pastorietuin.

Openbaar vervoer: vanaf NS-station Groningen naar station Winsum, vanuit Winsum buslijn 68 (1x per uur).

Toegang

Volwassenen € 3,–; kind t/m 12 jaar gratis.

Botanische Tuin Groningen ‘Domies Toen’

Domies Toen is een oude pastorietuin aan de voet van de veertiende eeuwse Petruskerk van Pieterburen.

De oorspronkelijke weem (Groningse pastorieboerderij) werd in de tweede helft van de negentiende eeuw verbouwd tot herenhuis. In deze periode werd bij de pastorie een tuin aangelegd in Engelse Landschapsstijl (in de volksmond een slingertuin genoemd): een stijl die opgang maakte in Groningen bij welgestelde boeren en notabelen.

De pastorie werd in de twintigste eeuw afgebroken; de slingertuin bestaat nog.
De tuin werd in 1962 door mevr. Clevering-Meyer heringericht tot een Botanische Streektuin met een verzameling kruiden en oude cultuurplanten, afkomstig van klooster-, borg- en historische boerderijtuinen.

Na een periode van verval heeft de bioloog en voormalige beheerder Paul Janssen de tuin vanaf 1984 omgevormd tot een ecologische tuin. Het globale tuinplan bleef intact, maar werd op de plek van de gesloopte pastorie uitgebreid met een natuurtuin.

Het beheer veranderde ingrijpend: er werd nu niet alleen gewied en geschoffeld, maar ook op kleinste schaal natuurbeheer toegepast.

De tuin herbergt tegenwoordig, naast een rijke stinzenflora (ruim 90 soorten) onder de monumentale bomen, een voorbeeld van een bloemrijk hooiland, bermplanten, muurbegroeiing en planten van een Limburgs kalkrijk bos.

In een viertal bakken zijn planten te zien uit het lauwersmeergebied en de kwelder.. Daarnaast vind je in Domies Toen vele kruiden uit de middeleeuwen.
In 1997 is in een afgeschermd deel van Domies Toen de vroedmeesterpad uitgezet. Deze met uitsterven bedreigde kikkersoort komt van nature alleen in Zuid-Limburg voor.
Sinds 2000 heeft de tuin de status van erkende Botanische Tuin en is sinds 2005 geregistreerd als museum.

In de tuin staan ruim 900 plantensoorten, waarvan er ca. 350 van inheemse afkomst zijn en ruim 50 soorten op de Rode Lijst staan, waaronder de Zwartblauwe rapunzel, Grote keverorchis en Boswalstro.

Faciliteiten

Rondleidingen zijn mogelijk op verzoek.

Bij een deel van de planten staan naambordjes.

In het voorjaar is er een route over stinzenplanten uitgezet, in de zomer over rode lijstsoorten en een route over middeleeuwse kruiden.

Voor kinderen van 7-12 jaar is er een ontdekkingstocht voor 2,50 euro.
Het neogothische godsdienstonderwijsgebouw uit 1888 is in gebruik als spelt-informatiecentrum en theeschenkerij. Hier drinkt u een heerlijk kopje koffie of thee op het terras aan de middeleeuwse dobbe.

De tuin is goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
De Petruskerk is van april tot en met oktober op dinsdag t/m zondag te bezoeken tussen 14:00 en 17:00 uur, in de schoolvakanties ook op maandag. De kerk staat bekend om het prachtige houtsnijwerk.