Buurtnatuurtuinen

Kleine Brandenburgerstraat,
Groningen
Groningen

Contactpersoon:

Openingstijden:

van zonsopgang tot zonsondergang

Ligging en bereikbaarheid:

Ligging in Oosterpoortbuurt en de wijk Beijum

Toegang

Gratis

Buurtnatuurtuinen

Een belangrijke stimulator en pionier van initiatieven waarin buurtbewoners betrokken zijn bij hun directe leefomgeving is Louis Le Roy. Hij bracht met zijn boek Natuur inschakelen, natuur uitschakelen – natuurlijk in tune met de tijdgeest van de late jaren ’60 en vroege jaren ’70 – een fundamenteel andere benadering in het denken óver en het omgaan mét openbaar groen op gang. Het zgn. Le Roy-gebied in de Groningse wijk Lewenborg is hiervan een tot over de grenzen van Nederland bekend voorbeeld. 6 ha buurtgroen tussen – destijds – nieuwbouw, heeft zich in de afgelopen drie decennia ontwikkeld tot een natuurrijk geheel van flinke waterpartijen met ruige oevers, rietzones, wilgenstruweel, bossferen, veel avontuurlijke paden, grote speelobjecten voor kinderen (sinds kort afgekeurd), fruitbomen, imkerij, een kleine kinderboerderij en zo meer. En uiteraard zijn hier immense hoeveelheden stenen e.d. hergebruikt in paden, reliëf en afscheidingen. Het blijft een unieke ervaring, een wandeling door dit – in de publiciteit en ‘politiek’ vaak omstreden – stedelijk groengebied.

Meer informatie: Arthur Uyleman, tel. 050-5418904.
Groningen kent nog meer interessante buurtnatuurprojecten: in de sfeervolle Oosterpoortbuurt – o.m. veel gevel- en stoepbegroeiing – bevindt zich in de Kleine Brandenburgerstraat, achter typische Groningse huisjes een intieme, spannende buurttuin van bij elkaar getrokken, naar elkaar toe geopende privétuinen. Een stadse oase van rust, liefst in stilte en bescheidenheid en in ‘groepjes’ van twee te betreden… Dichtbij, in de Mauritsstr. t.o. nr. 10, ontwikkelt tuin- en natuurliefhebber Peter Bulk sinds 1999 op een binnenterrein van ca. 2000 m2 zijn eigen, zeer gevarieerd stadsnatuurgebiedje – opengesteld voor alle liefhebbers. Heel opvallend aan het terrein: er zijn resten van het gemeentelijk huisvestingsbureau, ooit hier gevestigd, gewoon als moderne ruïne blijven staan. Uniek in Nederland! Info: Peter Bulk, tel. 050-3134472
Midden in de Groningse wijk Beijum, aan de Beijumerweg 20a, onderhoudt de Stichting Stadsboerderij ‘De Wiershoeck’ (tel. 050-5497060) al ruim 30 jaar, gedeeltelijk met vrijwilligers, een biologisch tuinencomplex met moestuinen, snijbloemen, siertuinen, een kleine heemtuin, een natuurvoedingswinkel, diverse andere kleine bedrijfjes. Een soort Groningse ’Kleine Aarde’ met meer dan een buurtfunctie (zie ook apart portret ‘De Tuinen van De Wiershoeck).

 

Faciliteiten

In de boerderij van De Wiershoeck zijn enkele bedrijven gevestigd die als gemeenschappelijk doel hebben natuur- en mensvriendelijk te zijn.

Elke dinsdagmorgen is er een rondwandeling door de tuinen vd Wiershoeck o.l.v. natuurgids Harry Westerhuis.
Start om 11 u tot ongeveer 12.30 u. Deelname is gratis.