Buurtnatuurtuinen

Bekkerstraat , 26
3572 SH Utrecht
Utrecht
info@bikkershof.n
Website: http://www.bikkershof.nl

Contactpersoon:

Openingstijden:

Van zonsopgang tot zonsondergang

Ligging en bereikbaarheid:

Buurtinitiativen in de stad.

Toegang

Gratis

Buurtnatuurtuinen

En dan Utrecht: een stad waarin buurtinitiatieven uitbundig groeien en bloeien. Een vroeg én befaamd voorbeeld is De Bikkershof in de Bekkerstraat, ingang nr. 26. Eind jaren 1970 tot 1983 vond hier, op een binnenterrein in de wijk Wittevrouwen, een sanering van twee garages plaats. 2000 m2 kwam vrij en werd door omwonenden omgetoverd tot een heel gevarieerde buurtnatuurtuin. Een heemtuin met vijver en moerasje, hooilandje, bijenkasten, stinzenhoek, muurvegetatie, struweel, een speelgedeelte voor kinderen en een ruim ‘nutstuin’ – gedeelte met biologische moestuinen, kruidentuin, kleine huisdieren, kwekerijtje, kas, boomgaard… en het geheel onder leiding van Peter Peels (overleden 2007) in de afgelopen decennia zorgzaam beheerd en sfeervol verfijnd. En zo’n project heeft uitstraling. Plantenbak-, geveltuin- en boomspiegelacties in de wijk, maar ook een goed voorbeeld voor vergelijkbare projecten in de stad en ver daarbuiten. Zoals de Adelaarhoftuin in de Vogelenbuurt, ingang Adelaarstraat, ruim 600 m2, een bloemrijke, sfeervolle buurttuin, met veel zitplekken, vijver, struweel, muurtjes, hergebruik van tegels, stoepbanden etc. Ontworpen en – samen met buurtbewoners – in 1996 aangelegd door Rob van der Steen, milieuvriendelijk hovenier en bindende kracht in het Utrechtse ‘spel’. Of de Bloementuin Griftpark, eind van de jaren 1980 aangelegd en volledig door bewoners gerund, deels bloementuin, deels medicinale- en nutstuin. In hetzelfde park, maar dan aan de andere kant, langs de Blauwkapelseweg, doemt de Groenkapel op: stapelwerk à la Le Roy, als buurtinitiatief, o.l.v. Paul van Eerd, ecologische hovenier. ‘Esthetisch stapelen’ met alles wat zich daarvoor, enigszins milieuvriendelijk, leent. En dan maar inheemse planten en zaden inbrengen. Een spannend, kleur- en vormrijk geheel ontstaat, nog steeds (of lang?) niet afgerond, begonnen aan het eind van de vorige eeuw.
Begrensd door de Biltstraat en de Biltse Grift, doorsneden door de Poortstraat, ligt het Veeartsenijterrein. Ooit bevonden zich hier de gebouwen van de faculteit diergeneeskunde en de laboratoria en proefdierstallen. Midden jaren 1980 konden de gebouwen gered worden voor bewoning en andere doeleinden, zoals restaurant-theater ‘De Paardenkathedraal’. Het geheel ademt een zeer groene sfeer uit: overal op het terrein zie je nu, dankzij bewoners, een waaier van kleine elementen als klimplanten en stoeptuintjes, over meer tuinachtige beplantingen tot bijv. natuurvriendelijke oevers langs de Biltse Grift.
Ook een buurtinitiatief op voormalig universiteitsterrein: Museumtuin De Oude Hortus, ingang via het Universiteitsmuseum, Lange Nieuwstraat 106. Vanaf 1991 werd de fraaie tuin, na een periode van verwaarlozing, als buurt- en vrijwilligersinitiatief weer in oude luister hersteld. Een centraal gedeelte met een mooie vijver, oude bomen – o.m. de oudste Ginkgo van Nederland – een gerestaureerde kruidentuin, de Regiustuin, oranjerieën, een zaadhuis, kassen (nog niet gerenoveerd). Stap voor stap vordert het herstel. Info: Hanneke Schreiber, tuincoördinator, tel. 030-2538713.
En er is nog zoveel meer: het ecologisch woonproject ‘Het Groene Dak’ (zie volgend hoofdstukje), de Linnaeuslaan in de wijk Tuindorp – sinds begin jaren 1980 verzorgen bewoners hier een brede middenberm (4 plantsoenen), iedere groep verschillend, maar allen zeer bloem- en soortenrijk. Een lust voor het oog. En dan te denken, dat de gemeente er, zoals zo vaak alleen gras wilde inzaaien; een van de mooiste rotondetuintjes van Nederland, aan de Weerdsingel, Rotondetuin Noorderbrug, ingericht 1993, bollenacties langs de Weerdsingel, enz.
In 1999 verscheen een zeer lezenswaardig boekje van Anneke Filmer over De Groene vingers van Utrecht-Noord met 25 verhalen over het bovengenoemde en de hoofdrolspelers. Meer informatie: Paul van Eerd, tel. 030-2231302 (Groenkapel), Joyce Parlevliet, info@bikkershof.nl (Bikkershof), Rob van der Steen, tel. 030-2205237 (overige projecten).

Faciliteiten

nvt