De Kruidhof

Schoolstraat, 29b
9285 NE Buitenpost
Friesland
info@dekruidhof.nl
Website: https://www.dekruidhof.nl/

wiebe-terpstra3

Contactpersoon:
Hester Vriesema-Braaksma, 0511-541253

Openingstijden:

Van begin april tot begin oktober:
di t/m za van 10-17 uur, zo van 12-17 uur.

Ligging en bereikbaarheid:

De Kruidhof ligt op 5 min. loopafstand van het NS-station en het busstation Buitenpost.

Toegang

Volw € 4,50; voor kinderen t/m 11 jaar € 2,-.
Honden aan de lijn.
Het entreekaartje voor De Kruidhof geeft ook toegang tot het IJstijdenmuseum. Hier vindt u op een beeldende manier informatie over de laatste IJstijd in Nederland. Van echte speerpunten en vuistbijlen tot botten van mammoets en fossielen.

De Kruidhof

Op het terrein van De Kruidhof hortus van Fryslân in Buitenpost vinden we maar liefst 17 thematuinen, waaronder een heemtuin, elk met hun eigen unieke plantencollecties en bijzonderheden. In totaal groeien er zo’n 2.000 plantensoorten op ruim 3,5 ha. De tuin is intiem en prikkelt alle zintuigen door het uitgebreide geuren- en kleurenpallet.
De Geneeskruidentuin van De Kruidhof heeft een bijzondere en meest uitgebreide geneeskruidencollectie van West-Europa. In de Geneeskruidentuin treft u veel oude en veelal nog gebruikte geneeskruiden aan. Onder leiding van Professor F.H.L. van Os is deze tuin in 1969 ingericht. Ook wordt in deze tuin nog steeds onderzoek gedaan door de Rijksuniversiteit van Groningen naar geneeskrachtige kruiden.
Circa tweehonderd oude fruitrassen groeien in de Fruithof. Van bijzondere streekrassen tot zeldzame appels en perensoorten die met uitsterven bedreigd zijn. Het sap van de appels en peren wordt ieder jaar tijdens een groot oogstevenement geperst en de appels worden tentoongesteld.
Landbouwgewassen die vroeger in de Friese Wouden werden geteeld, vindt u terug in de Oude Cultuurgewassentuin, verfplanten met natuurlijke kleurstoffen in de Verfplantenborder. Maar ook de weelderige bloei van bloemen in de Muziektuin en de Vlindertuin of de geuren van de grote Keukenkruidentuin zullen het hart van de bezoeker waarschijnlijk sneller doen kloppen.

De heemtuin
Buitenpost ligt in de Noardlike Fryske Wâlden (Noordelijke Friese Wouden). Dit Nationale Landschap bestaat uit elzensingels, houtwallen, weidegronden, meertjes en zandpaden. De ondergroei van (braam)struiken geeft alles een besloten karakter.
Onze heemtuin is aangelegd om in het klein een stukje Noardlike Fryske Wâlden te tonen. De kruiden, struiken en bomen komen van oudsher voor in dit landschap. Het onderhoud aan deze tuin is minimaal. Dit betekent dat de sterke soorten de overhand nemen, wat de tuin alleen maar natuurlijker maakt. Om zwakkere of kortbloeiende éénjarige soorten een kans te geven tot bloei te komen en zich uit te zaaien maaien we gefaseerd.
In de vijver groeien Lisdodde, Watermunt en Veenwortel. Op de oever staat Gele lis, Poelruit, Grote ratelaar, Moerasspirea en Kattenstaart en verder staan er planten die horen bij een wildere begroeiing zoals Haagwinde, Brandnetel, Zilverschoon en Fluitenkruid. De combinatie met de bomen en struiken die de tuin omzomen maken het een paradijs voor allerlei insecten, die op hun beurt vogels, kleine zoogdieren en amfibieën zoals kikkers en salamanders aantrekken.

Faciliteiten

Kinderen halen hun hart op in de natuurlijke speeltuin met veel zand en water. Ook voor hen is het leuk om de tuinen te verkennen. Dit kan bijvoorbeeld met kinderroutes zoals het Trollenpad, het Ontdekpad of samen met Mark en Ant die ook in heel veel andere musea in Noordoost Fryslân wonen.
In Het Tuincafé of op het terras is het heerlijk toeven. Hier kunt u genieten van huisgemaakte en biologische producten. Natuurlijk wordt er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de producten uit de tuinen. Ook voor een familiefeest, een bruiloft of een personeelsuitje is de locatie uitermate geschikt.
In de grote Verkooptuin is een groot aanbod van kruiden, fruitbomen, groenteplanten, heestersoorten en andere bijzonder vaste planten verkrijgbaar. In de cadeauwinkel vindt u onder andere schitterende (tuin)boeken, huisgemaakte verzorgingsproducten, vogelhuisjes, honing, streekproducten en exclusief tuingereedschap.
In het seizoen worden regelmatig markten, rondleidingen en workshops georganiseerd. Alle informatie hierover vindt u op www.dekruidhof.nl