De tuin van Sjef

lid

Lid

Boulevard , 33 A
6881 HP Velp
Gelderland
info@detuinvansjef.nl
Website: http://www.detuinvansjef.nl

puinhelling-poort-en-paden-van-bovenaf-2

Contactpersoon:
Truus Schennink, 06 - 28937906 of 06-33651143

Openingstijden:

Na telefonische afspraak, tussen 1 april – 1 oktober

Ligging en bereikbaarheid:

De tuin ligt midden in Velp en is  goed bereikbaar met het openbaar vervoer.

Toegang

Bezoek na telefonische afspraak, tussen 1 april – 1 oktober

De tuin van Sjef

Middenin Velp, een beetje verstopt tussen de huizen, ligt een bijzondere tuin: de Tuin van Sjef. In ongeveer dertig jaar heeft beeldend kunstenaar en natuurkenner Sjef van der Molen met niveauverschillen, puinhellingen en diverse vijvers mogelijkheden geschapen voor zeer veel planten en dieren. Er komen (wilde) planten en dieren voor die elders in Nederland zeer zeldzaam zijn, maar zich in de Tuin van Sjef goed weten te handhaven én zich daar voortplanten. Ook bezoekers, journalisten en studenten weten de tuin te vinden. Voor diverse opleidingen is de tuin een leerobject. Je kunt er soortenkennis opdoen, maar het laat vooral zien hoe je kunt inspelen op wat de natuur zelf biedt, hoe je maatregelen voor speciale plant- en diergroepen neemt.

Krenten uit de pap

Dankzij de vele hoogteverschillen gevormd door stapelmuren, en de afwisseling tussen droog/nat, zon/schaduw, kalkarm/kalkrijk, is er voor zeer veel planten- en dieren leefruimte ontstaan. Blikvanger is een vijver van 14 meter doorsnee. Deze wordt gevoed met het water van de Rozendaalse beek die door de tuin loopt.

Planten

In de tuin groeien allerlei bijzonderheden, zoals kruipbrem, witte engbloem, kruidvlier, zwartmoeskervel en het minuscule hongerbloempje. In de schaduw groeit bosboterbloem, in Nederland in het wild uitgestorven. Ook de grote hoeveelheid tongvarens en de reusachtige koningsvaren springen in het oog. In de tuin groeien heel wat bomen en struiken, zoals de jeneverbessen die hoog boven alles uit torenen.

Dieren

Dankzij de gevarieerde begroeiing is het goed toeven voor insecten, in een goede zomer zijn hier zo’n 20 soorten dagvlinders te zien. Tussen het krabbenscheer in de vijver leeft de gerande oeverspin, prachtig getekend met 2 lichte strepen op z’n flanken. De beroemdste bewoner van de vijver was tot 2001 de inheemse rivierkreeft. Helaas is deze verdwenen door de ‘kreeftenpest’, een schimmelziekte die door geïmporteerde en ontsnapte Amerikaanse rivierkreeften overgedragen wordt. Er zijn voorzichtige plannen voor een herintroductie, maar zover is het nog niet.

Faciliteiten

NVT