De Tuinen van ‘De Wiershoeck’

Beijumerweg , 20
9737 AD Groningen
Groningen
algemeen@wiershoeck.nl
Website: http://www.wiershoeck.nl

Contactpersoon:
Mevr. M. de Boer, 050-5497060 of 06-45266836

Openingstijden:

Zaterdag 9.00 – 17.00 uur

Maandag t/m woensdag 9.00 – 18.00 uur

Donderdag en vrijdag 9.00 – 19.00 uur

Zondag gesloten

 

Ligging en bereikbaarheid:

Stadsboerderij De Wiershoeck ligt in de Groningse wijk Beijum, ruim 5 kilometers ten NO van Groningen CS.

Op station Groningen CS zijn OV fietsen te huur.

Buslijn 4 vertrekt v.a. het busstation Groningen via de Grote Markt naar de wijk Beijum, halte Edzemaheerd (+ nog 2 minuten lopen).

Toegang

Gratis

De Tuinen van ‘De Wiershoeck’

 

Stichting Stadsboerderij De Wiershoeck, in 1981 opgericht, voert een dagbestedingsproject en heeft daarin als doelstelling mensen van allerlei achtergronden en leeftijden een zinvolle tijdsbesteding te kunnen bieden met een gevarieerd werkaanbod in de tuin en de werkplaatsen. Hun missie en visie is een beschutte, fijne werkplek te scheppen voor eenieder die, om wat voor reden dan ook daar een bijdrage aan wil leveren. Het werk vindt plaats in een mooie, natuurlijke omgeving waar je als mens in alle rust in contact kunt komen met de natuur en andere mensen kunt ontmoeten.

Werkwijze en sfeer: we hechten er belang aan dat iedere medewerker zich in zijn eigen tempo bezig kan houden met werkzaamheden waar zijn/haar belangstelling ligt.

Een groot deel van de tuin bestaat uit snijbloemen, verder is er een kleine groentetuin, allerlei kleinfruit, een mooie kruidentuin en zijn er enkele siertuinen. Tuinen die bijvoorbeeld op het erf te vinden zijn: moestuin, geurentuin, kruidentuin en vlindertuin. De tuinen zijn zo gevarieerd mogelijk beplant met zeldzame inheemse planten, struiken, botanische rozen, en allerlei bomen, zoals een heerlijk geurende balsempopulier, een zwarte moerbei, kweepeer, mispels, een walnoot-variant die hier in Noord-Nederland al na 3 jaar vrucht draagt, een katsoeraboom, enkele esdoorns en hazelaars die als eerste vroeg in het jaar alweer in bloei staan. Ook staan er diverse fruitbomen, oude rassen zoals de Ananas Reinette, de Glorie van Holland, de peer Besy van Schonauwen en Beurre Diel. Aan de randen van het erf zijn losse hagen gezet. Ook zijn er grote takkenrillen om als een nestgelegenheid voor allerlei (zang)vogels, hommels, egels en insecten te dienen. Het wiedsel gaat naar composthopen waar het afval geleidelijk overgaat in waardevolle compost die vervolgens in de winter weer als humus rond de planten aangebracht wordt. Daarmee is de kringloop weer rond.

Bij goed weer is er in de tuin terrasgelegenheid verzorgt door Kruidencentrum De Groene Zon.

Faciliteiten

Elke dinsdagmorgen is er een rondwandeling door de tuinen o.l.v. natuurgids Harry Westerhuis. Start om 11 u tot ongeveer 12.30 u. Deelname is gratis.

In de boerderij van de Wiershoeck is een aantal bedrijven gevestigd met als gemeenschappelijke noemer natuur- en mensvriendelijk.