De Wevertuin

Bosquetlein, 7
6211 KJ Maastricht
Limburg
museum@maastricht.nl
Website: http://www.nhmmaastricht.nl

Contactpersoon:
Pierre Vandewall, 043-3505490, fax 043-3505475.

Openingstijden:

Ma t/m vr 10-17 uur. Za en zo 14-17 uur.

Op feestdagen afwijkende openingstijden of gesloten.

Ligging en bereikbaarheid:

De tuin is gelegen achter het Natuurhistorisch Museum Maastricht in de binnenstad van Maastricht (achter het conservatorium).

Openbaar vervoer: vanaf NS-station Maastricht stadsbus lijn 3, halte Tongersestraat.

Fietsverhuur: NS-station Maastricht, 043-3211100.

Toegang

Inclusief toegang museum:

kind tot 4 jaar gratis, van t/m 11 jaar: € 3.-;

volw.: € 4,50;

voor groepen, senioren, museumjaarkaarten e.d.: gereduceerd tarief.

Honden aan de lijn..

De Wevertuin

De tuin werd in 1912 ingericht als onderdeel van het net opgerichte Natuurhistorisch Museum Maastricht.

De “De Wevertuin” is 0,15 ha groot en bestaat uit twee delen. Het eerste deel sluit aan bij de nieuwe presentatie van een Mosasaurus uit het Maastrichtien-tijdperk. In dit (in 2001 door Bureau Kromwijk ontworpen) deel van de tuin staan soorten die verwant zijn aan de planten die hier 65 miljoen jaar geleden groeiden, waaronder een Japanse cipres, dadelpalmen en Chinese molenpalmen.

Het oudste deel van de tuin werd in 1945 opnieuw ingericht door tuinarchitecte Mien Ruys. In verschillende borders staan planten die kenmerkend zijn voor de Zuid-Limburgse flora. Vooral de collectie planten van kalkgraslanden is de moeite waard.

Enkele vijvers, een buitenaquarium en een bijenstal completeren het geheel. De vijvers spelen een belangrijke rol bij de instandhouding van een grote populatie vroedmeesterpadden.

De grote kastanje, een kronkelhazelaar en een magnolia zijn afkomstig uit de tuin van dr. A. de Wever (1874-1947), naar wie de tuin vernoemd is. De Wever was arts en botanicus en heeft veel bijgedragen aan de kennis van de Zuid-Limburgse flora. Zijn omvangrijke herbarium, fotoverzameling en duizenden aantekeningen zijn ondergebracht in het museum.

 

Faciliteiten

Groepsrondleidingen zijn mogelijk op verzoek.

De exposities in het Natuurhistorisch museum geven een beeld van de Zuid-Limburgse natuur in heden en verleden. Daarnaast zijn er jaarlijks enkele tijdelijke tentoonstellingen over uiteenlopende onderwerpen.

Groepen kunnen ook terecht voor speciale programma’s en lessen. Werkbladen zijn beschikbaar voor alle vormen van onderwijs.