Yntzelaan ,
Mildam
Friesland
info@stichtingtijd.nl
Website: http://www.ecokathedraal.nl/
Contactpersoon:
Openingstijden:
Altijd toegankelijk.
Ligging en bereikbaarheid:
Iets buiten Mildam, 4 km ten zuidoosten van Heerenveen. Openbaar vervoer: NS-station Heerenveen, buslijn 16 (richting Assen) naar Mildam, halte dorp, dan nog ca. 20 min. lopen.
Fietsverhuur: NS-station Heerenveen
Toegang
Gratis. Honden toegestaan.
Ecokathedraal
Het lijken de restanten van een oude beschaving, de met mossen, varens en vele andere planten overwoekerde bouwwerken waarin inmiddels meer dan twintigduizend ton bouwafval is verwerkt. Het is het levenswerk van de ‘ecosoof’ Louis le Roy, die hiertoe in 1974 een weiland van 3 ha aankocht. Zijn bedoeling is dat duizend jaar lang, generatie na generatie dit proces verder ontwikkelt naar een ‘hoogcomplexe structuur in ruimte en in tijd’.
Le Roy voelt zich verwant aan ‘bouwende culturen’ als die van de Maya’s en de Egyptenaren. Hij wil zich echter op geen enkele manier inperken, niet in vormgeving en niet in soortkeuze. Hij ziet ecologie als een eindeloos proces waarin micro-organismen, planten, dieren én mensen samenwerken. De torens en terrassen die hij eigenhandig bouwt, zonder plan of tekening en zonder cement, worden door de natuur ingepakt, waarna de mens er weer een laag overheen legt enzovoort.
De hoogste bouwwerken zijn momenteel zo’n 10 meter en het is de bedoeling dat ze nog veel hoger worden. Iedereen is welkom een steentje bij te dragen, zowel letterlijk als in figuurlijke zin door bijvoorbeeld het introduceren van planten. Vervolgens krijgen de planten ook weer de gelegenheid zich te verplaatsen naar de plekken waar ze zich het meest thuis voelen. Volgens de visie van Le Roy is toeval een basale schakel in het geheel.
In de 40 jaar (begonnen rond 1970), dat Le Roy aan zijn ecokathedraal heeft gewerkt, is een curieuze dialoog ontstaan tussen stenen en planten en heeft de natuur zich onstuimig ontwikkeld tot een bijzonder indrukwekkend oerwoud. Nu al komen er zeldzame planten, vlinders, vogels en andere dieren voor.
Er werken nu wekelijks 8 mensen als nieuwe bouwers aan de ecokathedraal.
Op 1 december 2000 werd Louis le Roy beloond met de oeuvreprijs 2000 voor zijn ecokathedrale projecten en andere bijzondere diensten door het Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst.
In 2009 kreeg de locatie het officiële bestemmingsplan „Ecokathedraal proces“, waardoor het nu ook mogelijk is dergelijke processen op andere plaatsen te realiseren.
Faciliteiten
Rondleidingen zijn mogelijk na telefonische afspraak. Het is mogelijk de ontwikkeling van de ecokathedraal te volgen via www.ecokathedraal.nl.
In samenwerking met Museum Belvedère in Oranjewoud organiseert de Stichting Tijd een drie-jaarlijkse tentoonstelling rond het thema „Natuurlijk ritme“, waarbij kunstenaars in het landschap tussen de Ecokathedraal en het Museum Belvedère hun werk laten zien.