Educatieve IVN-heemtuin

Heuvenseweg, 5a
6991 JE Rheden
Gelderland
ivn-tuin@ivnoostveluwezoom.nl
Website: https://www.natuurmonumenten.nl/bcveluwezoom

Contactpersoon:
Gerrit de Jong, tel. 06-57335322

Openingstijden:

Dagelijks vrij toegankelijk.

Ligging en bereikbaarheid:

De educatieve tuin is gelegen achter bezoekerscentrum ‘De Veluwezoom’ van Natuurmonumenten.

Openbaar vervoer: vanaf NS-station Rheden nog ca. 400 m lopen.

Toegang

Gratis. Honden aan de lijn.

Educatieve IVN-heemtuin

 

Educatieve tuin

Achter het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten is door de IVN-afdeling Oost-Veluwezoom op 0,15 ha een educatieve tuin ingericht. Sinds 1983 is deze tuin opengesteld voor het publiek.

Wilde, inheemse planten zijn hier bijeengebracht in de biotopen, waar ze ook van nature in voorkomen, zoals besdragende struiken in het vogelbosje, kalkminnende planten op een muurtje, akker(on)kruiden zoals roggelelie en spiegelklokje in de graanakker en planten die van schaduw houden aan de bosrand.

In een put (oude silo) groeien waterplanten en zelfs de ringslang komt er in voor. In een ander gedeelte van de tuin is een ‘natte hoek’ met voedselarm hoogveen, waar o.a. zonnedauw voorkomt.

Ook aan ‘gebruiksplanten’ (groenten, keuken- en geneeskrachtige kruiden, verf- en drachtplanten) wordt speciale aandacht besteed.

Voor de vogels zijn er in het vogelbosje nestkasten en broedruiters opgehangen en neergezet. Achter de vijver is een broedhoop voor slangen en er is een ‘insectenhotel’ voor o.a. metselbijen gebouwd.

Eind jaren 1990 is een griendveld aangelegd.

Het arbeidsintensieve beheer wordt uitgevoerd door ca. 30 vrijwilligers van de IVN-afdeling Oost-Veluwezoom.

Bezoekerscentrum

Het bezoekerscentrum ‘Veluwezoom’ van Natuurmonumenten is geopend van di t/m zo 10-17 uur. Hier kan men terecht voor alle informatie over het Nationaal Park Veluwezoom, met de Posbank en de Onzalige Bossen.

In het bezoekerscentrum zijn regelmatig wisselende exposities te zien. Ook worden er vanuit dit centrum excursies georganiseerd: 026-4979100.

Faciliteiten

Groepsrondleidingen zijn mogelijk na telefonische afspraak met Lidy Teune of Koos Bol. Bij vele planten staan naambordjes; er zijn ook informatiegidsen met een plattegrond verkrijgbaar.

In het ‘schuurtje’ van de IVN-tuin vindt men allerlei boeken om te raadplegen. Hier zijn planten te koop en tevens zaden van de planten die in de educatieve tuin groeien.

IVN-gidsen zijn aanwezig voor nadere informatie.

Voor kinderen vanaf ongeveer acht jaar is er een ‘opdrachtenpad’ gemaakt.

Een aantal malen per jaar wordt er een themadag georganiseerd en er is jaarlijks een wilde-plantenmarkt. Voor data en meer wetenswaardigheden: zie de website.