Educatieve natuur-en landschapstuin Zeist

Prins Bernhardlaan , 3
3708 BR Zeist
Utrecht
boswerf@odru.nl
Website: http://www.boswerf.nl

Contactpersoon:
Mathilde Groothoff: 030-69 22 393.

Openingstijden:

April t/m oktober: dinsdag t/m vrijdag 10.00 – 16.30 uur en zondags van 12 – 16.30 uur.

November t/m maart: dinsdag t/m vrijdag van 10.00 – 16.00. Zondag van 12.00 – 16.00 uur

 

Ligging en bereikbaarheid:

Bezoekerscentrum De Boswerf ligt in het Zeisterbos in het zuidoosten van Zeist.
Openbaar vervoer: vanuit Station Driebergen/Zeist Buslijn 51 richting Utrecht C.S. via Kerckebosch. Uitstappen Louise de Colignyplein Zeist en hierna nog 10 minuten lopen.

Fietsverhuur: NS-station Driebergen/Zeist, 0343-511018 (niet op za en zo).

Toegang

Gratis.
Grote groepen van tevoren aanmelden s.v.p
Honden aan de lijn.

Educatieve natuur-en landschapstuin Zeist

De educatieve natuur- en landschapstuin ligt rond het bezoekerscentrum De Boswerf op een prachtige plek in het Zeisterbos. Het bezoekerscentrum maakt deel uit van het team Natuur- en Duuzaamheidscommunicatie van de Omgevingsdienst regio Utrecht.

De Boswerf is in 1976 begonnen als schoolbiologisch centrum. In 1997 werd het tevens een bezoekerscentrum.

In de tuin rondom het centrum werden onder andere kruidenlessen gegeven. In 1998 is de tuin omgevormd tot de huidige educatieve natuur- en landschapstuin. In de tuin bevinden zich planten die kenmerkend zijn voor de Utrechtse Heuvelrug.

In de kruidentuin zijn naast geneeskrachtige en keukenkruiden planten te vinden die aantrekkelijk zijn voor vlinders Bij veel planten staan naambordjes.

Er is een bijenstal en er zijn konijnen en kippen.

Bij een kleine bosvijver zijn verschillende water- en oeverplanten, kikkers en salamanders te vinden. In de kleine-beestjestuin kan jong en oud op safari naar bodem- en waterdiertjes.

In 2009 is er een natuurspeelbos aangelegd, een ‘natuurlijke speeltuin’, met hoge heuvels, gevarieerde landschapstypen, verstophoekjes, spannende paadjes, dikke klimboomstammen, een beekloop met een waterpomp, een stapstammenpad, een zandvlakte, een modderkeuken enz. Hier kunnen kinderen zich heerlijk uitleven en spelenderwijs de geheimen van de natuur ontdekken. Ook is er een speelspin om op te klauteren. Daarnaast is er een vogelkijkhut.
Tijdens de schoolvakanties zijn er vaak activiteiten voor kinderen en daarnaast zijn er ook regelmatig andere activiteiten. Zie hiervoor de website www.boswerf.nl

Elke 1e zondag van de maand worden er pizza’s gebakken in de houtgestookte leemoven.

Foto’s

Faciliteiten

Bij de balie van het bezoekerscentrum zijn er doe- of speurtochten, wandelingen en fietsknooppuntkaarten te verkrijgen. Men kan er ook terecht voor verjaardagsfeestjes.

Bij het Bezoekerscentrum is een terras en er is horeca met kleine versnaperingen, o.a. koffie, thee, biologische frisdrank, ijs.