Fangmannweg/De Dam,
Oosterbeek
Gelderland
Johanneke.sanders@xs4all.nl
Website: http://www.ivn.nl/afdeling/zuidwest-veluwezoom/heemtuin-de-zomp-1
Contactpersoon:
Johanneke Sanders, 026-3343077
Openingstijden:
Tussen 15 maart en 1 november: van 10 tot 21 uur.
Ligging en bereikbaarheid:
Het heemparkje ligt in het zuiden van Oosterbeek op wandelafstand van de Nederrijn.
Openbaar vervoer: NS-station Oosterbeek, ca. 15 min. Lopen; of NS-station Arnhem, buslijn 1 (halte Weverstraat) of 51 (halte Oude kerk) dan ca. 10 min. lopen.
Toegang
Gratis. Honden zijn niet toegestaan.
Heempark De Zomp
Het voormalige moerasgebiedje De Zomp kende vanaf het einde van de 19de eeuw verschillende particuliere eigenaren en werd in 1930 verkocht aan de gemeente Renkum, die zich vanaf 1969 ging oriënteren over de mogelijkheden het cultuurparkje De Zomp om te vormen tot een heempark.
Dr. H. Doing wees destijds al op de bijzondere waarde van het brongebiedje midden in het park. Een aantal wellen zorgt voor een constante aanvoer van water naar de vijver en de daaruit ontspringende Zuiderbeek.
In 1978 werd een definitief plan opgesteld, waarbij in het heempark voor diverse plantengezelschappen een plaats werd ingeruimd. In de hierop volgende jaren plantte men hoofdzakelijk houtige gewassen aan, de hoeveelheid kruidachtigen werd langzaam uitgebreid en cultivars en exoten teruggedrongen. Zo werden in het zeer reliëfrijke, 0,35 ha grote parkje vijf verschillende bostypen, heidevegetaties (met overgangen van droog naar nat), struwelen op droge kalkrijke grond, oever- en watervegetaties en stinzenplanten aangeplant.
Naast een rijke plantengroei (o.a. Goudveil) kent het oude, sfeervolle parkje ook een rijkdom aan vogels – het ijsvogeltje verschijnt er regelmatig – amfibieën (o.a. salamanders) en insecten.
Het groot onderhoud wordt uitgevoerd door de gemeentelijke Groendienst van de gemeente Renkum.
Leden van de werkgroep De Zomp van het IVN-Zuidwest Veluwezoom verzorgen de andere werkzaamheden sinds 1997.
Faciliteiten
Groepsrondleidingen zijn mogelijk na telefonische afspraak. Bij de ingang van het parkje staat een fraaie haut-reliëf plattegrond en er is een infopaneel, waarop bloeiende planten vermeld staan.
De brochure Heemtuin ‘De Zomp’ Oosterbeek is op aanvraag verkrijgbaar.
Het reliëfrijke parkje is maar zeer beperkt toegankelijk voor rolstoelgebruikers.