Heempark Heeg

lid

Lid

Simmerkrite, 15
8621 DT Heeg
Friesland
heempark.heeg@ziggo.nl
Website: http://www.heemparkheeg.nl

Contactpersoon:
H. v. d. Water (van Stichting Heempark Heeg) 06-14024772

Openingstijden:

De tuin is altijd toegankelijk.

Ligging en bereikbaarheid:

Heempark Heeg ligt aan de noordelijke rand van Heeg, tussen een industrieterrein, een nieuwe woonwijk en de sportvelden. Openbaar vervoer: vanaf NS-station Sneek per bus naar Heeg, richting Gaastmeer.

Toegang

Gratis. Honden aan de lijn.

Heempark Heeg

Heempark Heeg

Het heempark Heeg (12 ha), ontworpen door bureau Noordpeil, is aangelegd in 1999 door de vrijwilligers van de Stichting Heempark Heeg (SHH) in samenwerking met de gemeente Wymbritseradeel.

Het doel van het park is een regionale functie te vervullen op het gebied van natuur- en milieueducatie. In het heempark is een aantal voor Friesland kenmerkende vegetaties te zien, te weten: een waterrijk milieu en bossen van droge en vochtige gronden. Zo zijn er een relatief droog eiken-essenbos en een nat broekbos van els en berk.

Verder zijn er natte hooilanden en brede rietkragen langs de oevers van het water. Rondom de waterpartijen bevinden zich interessante natuurrecreatieve voorzieningen, zoals een onderwaterkijkhut, een oeverzwaluwwand, een vleermuizenruĆÆne en een bezoekerscentrum. Het parkbos heeft een stinzenflora.

Ook is er een fruitboomgaard met traditionele oude halfstam fruitrassen. Het park wordt onderhouden door de vrijwilligers van SHH, waarbij grote karweien soms uitbesteed worden.

Faciliteiten

Rondleidingen zijn mogelijk na telefonische afspraak. Er is ook een folder van het park te verkrijgen.