Heempark ‘Jan Wartenahof’

Koningin Wilhelminalaan , 24
8384 GH Wilhelminaoord
Drenthe
info@wilhelminaoord.com
Website: http://www.wilhelminaoord.com

Contactpersoon:
Mevr. Ien Rappoldt, 0521-381267

Openingstijden:

Op afspraak altijd mogelijk.

Ligging en bereikbaarheid:

Wilhelminaoord ligt in het zuidwesten van Drenthe aan de weg van Frederiksoord naar Noordwolde.

Openbaar vervoer: vanaf NS-station Steenwijk, bus naar Oosterwolde, halte Wilhelminaoord (Buitencentrum). Fietsverhuur: NS-station Steenwijk, 0521-513991.

Toegang

Gratis. Honden worden niet toegelaten.

Heempark ‘Jan Wartenahof’

 

Jan Wartenahof

In Zuidwest-Drenthe, langs de weg van Frederiksoord naar Noordwolde ligt een groot, wit, statig gebouw: het Buitencentrum Wilhelminaoord. Haagse scholen komen er al meer dan 30 jaar om er natuurwerkweken te houden onder de naam ‘School en Bos’.

In de loop van de jaren is er om het Buitencentrum een educatief park ontstaan. Het educatief park (ca. 3 ha) bestaat uit een prehistorische nederzetting (uit de oude steentijd en de midden bronstijd) en een heempark. Het is ontworpen en aangelegd door de medewerkers van het Buitencentrum. Het is hoofdzakelijk bestemd voor scholen uit Den Haag, daarnaast ook voor groepen uit Drenthe en voor particulieren. In het heempark, dat vanaf 1989 is aangelegd en sinds 1992 de ‘Jan Wartenahof’ heet, bevinden zich een eiken-lindebosje, bosjes op natte, lage keileem, een klein, opgaand bos, een houtwal, weiden, een akker met oude landbouwgewassen, een vlinderberg, een boomgaard en een amfibieënpoel. In deze poel broeden ook ringslangen.

In het heempark komen veel bijzondere planten voor, waaronder orchideeën.

Op het prehistorisch terrein staan vier prehistorische huizen en een graanspiker. Tevens zijn er werkplekken voor het maken van potten, manden en vuurstenen gereedschappen. Er is een akker met prehistorische granen en er lopen ‘prehistorische’ rassen van rund (Dexterkoeien) en schaap (Soayschapen) en wilde zwijnen.

Het educatief park wordt beheerd door medewerkers van het Buitencentrum Wilhelminaoord, in dienst van de Gemeente Den Haag.

Faciliteiten

 

Groepsrondleidingen zijn na telefonische afspraak mogelijk.

In het Buitencentrum worden regelmatig workshops, lezingen en lessen georganiseerd. Ook is er een mooie folder verkrijgbaar.