Heempark ‘s-Hertogenbosch-Zuid

Zuiderstrandweg,
Den Bosch
Noord-Brabant
heemparkdenbosch@gmail.com
Website: http://www.heempark-s-hertogenbosch.nl

Contactpersoon:

Openingstijden:

De tuin is altijd toegankelijk.

Ligging en bereikbaarheid:

Het heempark is gelegen in het zuiden van ’s-Hertogenbosch, op een schiereiland grenzend aan het Bosche Broek en de Zuiderplas.

Openbaar vervoer: vanaf NS-station ’s-Hertogenbosch, bus 156 richting Schijndel, halte Sweelinckplein, dan via een brede voetbrug over de Pettelaarse Vaartgraaf, achter het St. Janslyceum.

Fietsverhuur: NS-station ’s-Hertogenbosch, 073-6134737. Automobilisten: Afslag 22 op de A2, bij provinciehuis linksaf, na 500 m parkeren in de Homeruslaan.

Toegang

Gratis. Honden aan de lijn. Fietsen bij de ingang stallen.

Heempark ‘s-Hertogenbosch-Zuid

Op een schiereiland in de Zuiderplas (ontstaan door zandwinning) werd door de gemeente ’s-Hertogenbosch in het begin van de jaren 1960 een 2 ha groot heempark aangelegd. Er werd een vijver uitgegraven t.b.v. oever- en moerasvegetatie en een heuvel opgeworpen waar heide op zou kunnen groeien. Verder plantte men verschillende bostypen aan.

Er werden planten ingezet die van nature willen groeien op het aanwezige zand met hier en daar wat leem.

In de jaren 1980 werd besloten een andere koers uit te zetten. Gestuurd door een nieuw beheerplan ontwikkelt het gebied zich sindsdien tot een natuurtuin met de volgende elementen: heischraal grasland, droog hooiland, moeras met nat tot vochtig hooiland, bloemenweide en open gemengd bos. Speciale aandacht is besteed aan voorjaarsbloeiers, vogels (nestkastjes), amfibieën (schuilgelegenheid) en vlinders en bijen (waardplanten en een metselbijenhotel).

Planten die er voorkomen zijn: voorjaarshelmbloem, trosglidkruid in het bos, blauwe knoop, gevlekte orchis en in het vochtig hooiland en watereppe, blaasjeskruid en wateraardbei in het door kwel zuivere water van de vijver. Het onderhoud wordt uitgevoerd door vrijwilligers en de gemeente ’s-Hertogenbosch draagt zorg voor de wat grotere werkzaamheden.

Faciliteiten

Informatie is aanwezig in de vorm van een entreebord met algemene informatie over het park en men kan tijdens de werkuren (woens- en donderdagmiddag) bij de vrijwilligers terecht voor een folder of een korte rondleiding.

Het heempark is gelegen in een recreatiegebied met o.m. een strandbad en een haventje met zeilclub.