Heemtuin ‘De Boschhook’

Steinerbos,
Stein
Limburg
smeva@ziggo.nl
Website: http://www.ivn.nl/stein

Contactpersoon:
Math Smeets, tel. 046 333310, smeva@ziggo.nl

Openingstijden:

Het hele jaar: za en di van 10 -13 uur,
de eerste zondag van de maanden februari tot november:
van 13.30 tot 16.30 uur.

Ligging en bereikbaarheid:

De heemtuin ligt in het recreatiegebied Steinerbos, Mauritsweg te Stein aan de Maas. De ingang van de tuin bevindt zich tegenover ‘Superconfex’.

Openbaar vervoer: NS-station Sittard, buslijn. 11, halte Heerderstraat Nrd.

Vanuit BeekElsloo bus 12, halte Dr. Van Kesselstraat. Fietsverhuur: NS-station Sittard (7 km), 046-4200355.

Toegang

Gratis. Honden aan de lijn.

Heemtuin ‘De Boschhook’

Het Steinerbos (28 ha) werd in 1938 als ontspanningsoord aangelegd (met o.a. een zwembad en een amfitheater).

De heemtuin (0,5 ha) werd aangelegd op een unieke plek: namelijk in het voormalige amfitheater. De orkestbak werd omgebouwd tot vijver, de zitplaatsen tot een soort plantenbakken, waarin wilde planten uit de regio, meestal geordend naar groeiplaatsen, zijn aangeplant.

Door de ligging van Stein rekent men ook plantensoorten uit de Ardennen en de Eifel tot de heemplanten.

Op de opnieuw gemetselde en verstevigde stenen muren zijn veel verschillende mossoorten te vinden, dankzij de grove afwerking en het gebruik van speciale specie (zonder cement).

Een bosstrook rondom het theater werd o.a. door de toepassing van kalk geschikter gemaakt voor een gevarieerde bosflora.

Er is in de tuin aandacht voor de kweek van Limburgse Rode-lijstplanten. Behalve floristische zeldzaamheden als eenbes en vertegenwoordigers van de zinkflora leven in deze wilde-plantentuin ook veel vogels en amfibieën.

In deze tuin krijgen planten alle ruimte; klimop groeit over de muurtjes en er zijn fraaie doorkijkjes die langzaam dichtgroeien. De arbeidsintensieve tuin wordt door IVN-vrijwilligers onderhouden, met enige steun van de gemeente.

Faciliteiten

Groepsrondleidingen (liefst tijdens openingsuren) zijn mogelijk na telefonische afspraak: 4333487, S. Plum.

In het informatiegebouwtje liggen boeken en tijdschriften ter inzage en zijn permanente tentoonstellingen over flora, fauna, heemkunde en geologie van de streek te bekijken.

Bij de planten, verschillende bomen en de biotopen staan uitgebreide informatiebordjes. De bezoekers worden tevens geïnformeerd over geneeskrachtige, beschermde en Rode-lijstplanten.