Heemtuin De Hollandse Hoeve

Kattendijksedijk,
4463 AL Goes
Zeeland
info@mecdebevelanden.nl
Website: http://www.mecdebevelanden.nl

Contactpersoon:
J. v.d. Berg, 0113-271210.

Openingstijden:

De tuin is altijd toegankelijk.

Ligging en bereikbaarheid:

De heemtuin maakt deel uit van het 22 ha grote stadsrecreatiepark De Hollandsche Hoeve. Het park ligt in het uiterste noord-oosten van Goes.

Openbaar vervoer: NS-station Goes, bus, halte Hollandsche Hoeve of ongeveer een half uur wandelen.

Fietsverhuur: NS-station Goes, 0113-214170.

Toegang

Gratis. Honden worden toegelaten.

Heemtuin De Hollandse Hoeve

De heemtuin is in 1996 ontworpen en aangelegd door de werkgroep heemtuin De Hollandsche Hoeve. Deze Zeeuwse heemtuin geeft een indruk van het landschap en het natuurschoon van de Bevelanden. Alle voor de Bevelanden zo karakteristieke elementen vindt men er in terug: een drinkpoel, dijken, een inlaag, graslanden, een vliedberg, een grenslinde en een meidoornhaag. Een inlaag is een stukje land tussen twee dijken. Op plaatsen waar de zeedijk het dreigde te begeven door de stroming van de zee, werd vroeger uit voorzorg een eindje landinwaarts een tweede dijk, de inlaagdijk, gelegd. Wanneer een zeedijk het dan onverhoopt begaf, liep alleen de inlaag vol en werd het achterliggende land gespaard.

De vliedberg was voordat Zeeland bedijkt werd een veilige plaats waar herders met hun kudde het hoge water konden afwachten. Later dienden de vliedbergen als verdedigingsplaats en uitkijkpunt van waaruit de ambachtsheren hun oorlogen uitvochten. De vliedberg in de heemtuin is op ware grootte nagemaakt en biedt een mooi uitzicht over de tuin.

In een tuin met zo’n grote verscheidenheid aan landschappen is ook een veelheid aan planten en dieren te vinden. Speciale aandacht is er in deze heemtuin voor dieren als kikkers, salamanders, vleermuizen en vlinders, daarvoor zijn speciale voorzieningen aangebracht o.a. een vlindertuin.

Het beheer is in handen van de heemtuinwerkgroep van de KNNV afdeling Beveland. De grote klussen worden uitbesteed.

 

Faciliteiten

 

Rondleidingen zijn mogelijk op verzoek. Er staan prachtige informatieborden bij de landschapselementen met veel informatie.

Vlakbij het heempark, eveneens in het stadsrecreatiepark De Hollandsche Hoeve, ligt MEC De Bevelanden. Het MEC geeft informatie en advies, leent materialen uit voor natuur- en milieuonderwijs zoals leskisten over vlinders, bomen, het strand enz.

De KNNV heeft een natuurpad door het stadsrecreatiepark ontwikkeld, verkrijgbaar in het MEC. Verder zijn er tassenwandelingen voor kinderen en natuurboekjes met wandelingen/fietstochten verkrijgbaar. Telefoon 0113-252628. Naast het MEC ligt een kinderboerderij.

In het stadsrecreatiepark vindt men verder nog een sporthal, zwembad, speeltuin en midgetgolfbaan.