Heemtuin ‘De Meulenwerf’

Molenstraat,
Heusden
Noord-Brabant
info@heemtuindemeulenwerf.nl
Website: http://www.heemtuindemeulenwerf.nl/

Contactpersoon:

Openingstijden:

Dagelijks van zonsopkomst tot zonsondergang.

Ligging en bereikbaarheid:

De heemtuin ligt in het oude vestingstadje Heusden vlakbij de Stadshaven.

Toegang

Gratis

Heemtuin ‘De Meulenwerf’

De Heemtuin werd in 2007 officieel geopend door burgemeester Henk Willems van de gemeente Heusden. De tuin is ongeveer 3.500 m² groot en ligt op een prachtige locatie midden in de oude vesting Heusden aan de Maas tussen twee standerdmolens, nabij de stadshaven.
De tuin is een ontmoetingsplaats voor mensen en een toegangspoort naar de vesting en het omliggende landelijke gebied.

Onder het motto ‘investeren in de toekomst vanuit verleden en heden’ worden de identiteit en kenmerken van zowel de stad als van de directe omgeving (het landschap, cultuurhistorie en de natuur) aan de hand van flora en fauna, hun voorkomen en de gebruiksfuncties zichtbaar gemaakt. Bezoekers van de Heemtuin krijgen een beeld van de diverse soorten inheemse planten en cultuurgewassen. Ook de planten die vroeger door diverse ambachten werden gebruikt zijn te zien. Er wordt informatie gegeven over de verschillende planten: de naam, waarvoor ze gebruikt worden in verleden en heden en waar ze van nature voorkomen in de omgeving of in de vesting.
Het ontwerp van de tuin is een combinatie van twee modellen. Het assenstelsel dat in de Renaissancetijd (1300-1600) in de mode was, een strak en rechtlijnig ontwerp met één hoofdas met haaks daarop twee grotere zijassen en nevenassen. Daarnaast is een klein gedeelte ingericht met ronde speelse vormen, een ontwerp uit de Baroktijd (1600-1750), voor de geur-, geluid- en tastroute. Kenmerkend is de duidelijke tweedeling door een hoogteverschil, gemarkeerd door een stenen muur. Dit weerspiegelt de kenmerken van het oude rivierenlandschap, namelijk een hooggelegen gedeelte dat overeenkomt met de oeverwallen en een laaggelegen gedeelte dat verwijst naar de komgronden.
Het Heusdens Buro voor Toerisme verzorgt in de vesting veel wandelingen (www.hbtheusden.nl), waarbij vaak ook de heemtuin wordt bezocht.

Heemtuin De Meulenwerf heeft een onderkomen voor vrijwilligers en bezoekers. Hierin is een kleine tentoonstelling ingericht over archeologische vondsten in de tuin. Zie voor meer informatie www.heemtuindemeulenwerf.nl.

Faciliteiten

In het nabij gelegen Heusdens Buro voor Toerisme (HBT) is een fraaie folder verkrijgbaar, waarin een plattegrond van de tuin en een beschrijving van de plantvakken wordt gegeven.