Heemtuin ‘De Mispelhof’

Nonnenstraat, 73
5301 BH Zaltbommel
Gelderland
acvanbalken@zaltbommel.nl
Website: http://www.natuurwachtbommelerwaard.nl

Contactpersoon:
Ton van Balken, 0418-513659.

Openingstijden:

Dagelijks van 9 tot 20 uur.

Ligging en bereikbaarheid:

De heemtuin is gelegen aan de Oliemolen nabij de Nonnenstraat. De tuin ligt aan de oude stadsmuur, aan de zuidelijke rand van de historische binnenstad. Bewegwijzering met groene bordjes vanuit het centrum.

Openbaar vervoer: vanaf NS-station Zaltbommel ca. 20 min. lopen.

Toegang

Gratis. Honden aan de lijn.

Heemtuin ‘De Mispelhof’

 

Heemtuin ‘De Mispelhof’ is in 1984 aangelegd op initiatief van de Natuurwacht Bommelerwaard. Deze vrijwilligersgroep zorgt ook voor het arbeidsintensieve onderhoud van de tuin.

Op ongeveer 0,5 ha zijn veel planten te vinden, die traditioneel in het rivierengebied thuishoren. Er is een poel gegraven voor water- en moerasplanten. Verder is er een griendveldje, een meidoornhaag, een stinzentuin, een vlindertuin en zijn er planten te zien die kenmerkend zijn voor respectievelijk berm-, dijk- en rivierduinvegetaties.

De tuin grenst direct aan de ongeveer zes eeuwen oude stadsmuur, een prachtige groeiplek voor de muurflora, waaronder het glaskruid en de gele helmbloem.

Vanaf de tuin heeft men een bijzonder fraai uitzicht op de oude binnenstad met zijn beroemde toren. In de tuin wordt speciale aandacht besteed aan vlinders.

Achterin de tuin bevindt zich een kleine boomgaard en een klein Joods kerkhof in de vorm van een grafheuvel. Vanuit de heemtuin kan men rechtstreeks op de beplante verdedigingswerken rond de stad komen. Over de verschillende bolwerken is een fraaie wandeling mogelijk van ruim een uur.

Naast de heemtuin ligt een kruidentuin, de Kloosterhof geheten, die door dezelfde groep wordt onderhouden. De openingstijden zijn eveneens van 9-20. uur.

In de kruidentuin zijn diverse themavakken op het gebied van de geneeskunde. Zo is er een vak met kruiden over hart- en vaatziekten, over ademhalingsproblemen en over spijsvertering. Bij ieder themavak staat een bord met uitgebreide informatie. De kruidentuin ligt op de plaats van een voormalige middeleeuwse kruidentuin van het Maria Magdalenaklooster.

 

Faciliteiten

Er zijn rondleidingen mogelijk na telefonische afspraak.
In de tuin zijn borden geplaatst met informatie over de aanwezige landschapselementen en met algemene informatie over de tuin.