Heemtuin en Beleefbos Weusthag

Van Alphenstraat , 15a
7556 JT Hengelo
Overijssel
voorzitter@natuurcentrumweusthag.nl
Website: http://www.ivn.nl/afdeling/hengelo

Contactpersoon:
Rewert Wolthoff, 06-54278197 voorzitter@natuurcentrumweusthag.nl

Openingstijden:

  • Dinsdag  9.00 – 12.00 uur (maart t/m oktober)
  • Woensdag 19.00 – 21.00 uur (mei t/m augustus)
  • Zaterdag 9.30 – 12.00 uur (maart/april en september/oktober)
  • Zondag 13.00 – 16.00 uur (mei t/m half september)
  • Groepen en scholen kunnen ook buiten de openingstijden de heemtuin bezoeken.

Ligging en bereikbaarheid:

Heemtuin en Beleefbos Weusthag ligt in het noorden van Hengelo en maakt deel uit van een nieuw stadspark.

Vanaf station Hengelo CS vertrekt stadsbus 13 richting Slangenbeek via de wijk Hengelose Es binnen 10 minuten naar de halte W. de Kooningstraat. Vandaar is het dan nog 5 minuten lopen tot de tuin.

Op het station Hengelo zijn ook OV-fietsen te huren. Afstand ca. 3,6 km.

Toegang

Gratis. Honden aan de lijn

Heemtuin en Beleefbos Weusthag

In Heemtuin Weusthag worden landschapselementen en planten getoond die karakteristiek zijn of waren voor Twente en die behouden moeten blijven. De bezoeker willen we op een educatieve wijze kennis laten maken met houtwallen, bermen, bos, graanakkers, heide, poelen en planten. Dit doet de werkgroep door het regelmatig openstellen van de tuin en organiseren van activiteiten voor jong en oud.

Beleefbos Weusthag

Vooral stadse kinderen komen nog maar weinig in contact met de natuur, met een meer natuurlijke, groene omgeving. Juist zo’n omgeving zal kinderen, jongeren bij uitstek uitlokken tot creatief spel, tot ontdekken en ontwikkelen van hun vaardigheden in de breedste zin van het woord.

En dat kan in Beleefbos Weusthag, het vrij toegankelijke deel van Heemtuin Weusthag. Het ligt westelijk van het besloten gedeelte en wordt als heemtuin beheerd. Het beheer is daar wel minder intensief. In het meer open deel bij manege De Kapberg liggen een aantal natuurspeelplekken voor kinderen en jeugdigen. Geen constructies (met touwen, bouten, schroeven, staaldraad), wel vier mooie klimheuvels, een spannende kruipbuis, enkele wilgenhutten, een beekoversteek, een strandje, twee stammenstappaden, een slingerpaalweg enzovoort. Daar kun je naar hartenlust spelen, rennen, klimmen, slepen met takken, zelf een hut bouwen. Gewoon lekker zitten kletsen kan natuurlijk ook. Een klein amfitheater staat nog op de wensenlijst.

De aanleg, de ontwikkeling, het onderhoud en het beheer van deze speelplekken doet de werkgroep Beleefbos van IVN Hengelo. Aan het onderhoud van de rest van dit deel van de heemtuin leveren de werkgroep Heemtuin en de werkgroep Landschapsonderhoud Weusthag een belangrijke bijdrage.

In het boomrijkere gebied van het beleefbos staan vooral veel populieren. De werkgroep ontwikkelt daar onder meer een stinzenbos en een mooie struiklaag. Verder bloemrijke graslanden, die we hooguit eenmaal per jaar maaien.

Faciliteiten

nvt