Heemtuin en cultuurtuin van Weizigt Natuur- & milieucentrum

Van Baerleplantsoen , 30a
3341 BH Dordrecht
Zuid-Holland
j.visser@dordrecht.nl
Website: http://www.weizigtnmc.nl

Contactpersoon:
Johan Visser, hovenier, j.visser @dordrecht.nl., 078-6141900.

Openingstijden:

• Tuinen, kas, Aquarama en stadsboerderij de hele week van 9.00 – 17.00 uur
• Koetshuis (tentoonstellingen, documentatiecentrum en natuurkundige ontdekhoek Newtonhoek):
o 1 maart – 1 november: zo. t/m vr. van 13.00 – 16.30 uur
o 1 november – 1 maart: ma. t/m vr. van 13.00 – 16.30 uur

Ligging en bereikbaarheid:

NS-station Dordrecht, uitgang Krispijn, rechtsaf, 5 min. lopen door het park of langs de stadsboerderij.
Fietsverhuur NS-station voorzijde.

Toegang

Gratis, honden niet toegestaan.

Heemtuin en cultuurtuin van Weizigt Natuur- & milieucentrum

Het Weizigt Natuur- & milieucentrum, Centrum voor duurzaamheid, is gelegen op een voormalig landgoed en opende in 1977 haar deuren. Het is eigendom van de gemeente Dordrecht en als een groene oase tegen de binnenstad aan, achter het station. Het omvat een gebied van ongeveer 2 hectares en grenst aan één van Dordrechts mooiste parken, het Weizigtpark.
Duurzaamheid is de laatste jaren een belangrijk speerpunt geworden in alle onderdelen van Weizigt.
Het centrum bestaat uit: het Koetshuis, tuinen, leslokalen, het Aquarama en een gloednieuwe duurzame stadsboerderij.

De tuinen maken een belangrijk onderdeel uit van het Centrum en bestaan uit een deel natuurtuin en een deel cultuurtuin. Het beheer is ecologisch. Er zijn twee tuinlieden in dienst die worden bijgestaan door een ploeg vrijwilligers en soms stagiaires.
De heemtuin heeft diverse biotopen zoals beemd + dijk, loofbos, moerasje, bermen, een vogelbosje, een stinzenbosje, diverse bosranden en een aantal monumentale bomen uit de landgoedperiode, waaronder een prachtige oude moerascipres (Taxodium ascendens).
In de vernieuwde cultuurtuin is een kruiden- en moestuin, vlinderplantenstrook, akker, kringlooptuin (met o.a. composthopen en houtrillen), een subtropische kas met nutsgewassen en een bijenstal.
Het Aquarama is een paviljoen met onderwaterkijkvenster en interactieve objecten over vele aspecten van water. In de amfibieënpoel ervoor leven inheemse waterplanten en –dieren

Faciliteiten

Rondleidingen voor groepen zijn mogelijk; info 078-6141900.
Er is een folder met een rondwandeling over het terrein beschikbaar. Verspreid over het terrein staan borden met wisselende info over de diverse onderdelen en biotopen.
Het gehele jaar organiseert Weizigt voor diverse doelgroepen lessen, ontdektochten en activiteiten als kinderfeestjes, open dagen, workshops en tentoonstellingen.
In 2011 opent de nieuwe Stadsboerderij zijn deuren. Het is een “duurzaamheidscentrum” waar aandacht is voor de dieren en dierenwelzijn. Daarnaast is er veel aandacht voor duurzaam bouwen en energiebesparing volgens het cradle to cradle-principe. Er zijn interactieve ontdektochten voor jong en oud in en rond dit bijzondere gebouw.
Koffie, thee en versnaperingen zijn te koop in twee automaten op het terrein.
Achter het Koetshuis is een terras en bankjes en picknickbanken staan verspreid over het hele terrein.
Aan de balie van het Koetshuis zijn tijdens de openingstijden folders, zoekkaarten, boekjes en kleine cadeautjes te koop.