Heemtuin Haaksbergen

Park Groot Scholtenhagen, Dievelaarslaan,
7481 VP Haaksbergen
Overijssel
ajoverbeek1970@kpnmail.nl

Contactpersoon:
Joke Overbeek, 053-5721974

Openingstijden:

De tuin is open op dinsdagmiddag van 14.00 – 16.00 uur en van maart tot november op zaterdagmorgen van 10.00 – 12.00 uur.

Ligging en bereikbaarheid:

De heemtuin ligt aan de zuidrand van het dorp in het park Groot Scholtenhagen, begrensd door de rondweg naar Eibergen en Enschede, op ca. 10 min. loopafstand van het busstation.

Openbaar vervoer: vanaf NS-station Hengelo, buslijn 59 en vanaf Enschede, buslijn 20, 21 en 27.

Toegang

Gratis. Honden aan de lijn.

Heemtuin Haaksbergen

Het oudste gedeelte van de heemtuin aan het Dievelaarslaantje, 0,1 ha groot, werd in 1982 rondom het IVN-verenigingsgebouw aangelegd: we vinden hier nu een moerasje, diverse akkertjes, een kruidentuin, een bloemenweide, een zandrug met muurtje en een compostpresentatie.

In 1988 kreeg het IVN de beschikking over een direct aan de bestaande heemtuin grenzend stuk grasland van 0,2 ha.

In 1989 werd begonnen met de uitbreiding van de heemtuin op dit open gedeelte. Met behulp van een graafmachine werd het reliëf aangebracht, zodat een uitkijkheuvel, een als begrenzing bedoelde zandrug en een lager, vochtig gedeelte ontstonden. Deze uitbreiding werd in 1991 officieel in gebruik genomen. Hier zijn een elzen-wilgenbroekbos, de bijenstal en drachtplantenhoek, de vlinderhoek en de educatieve border te vinden.

De arbeidsintensieve tuin wordt door IVN-vrijwilligers onderhouden.

Faciliteiten

Groepsrondleidingen zijn na telefonische afspraak mogelijk: secretariaat IVN 053-5728757.

Het verenigingsgebouw wordt sinds 1984 als Natuureducatief Centrum gebruikt. Men vindt er een leslokaal, een kleine bibliotheek, een groenwinkel en natuurspelletjes. Er wordt zaad verkocht en koffie en thee geschonken.

Het IVN organiseert verder van hieruit wandelingen, tentoonstellingen, cursussen, lezingen en men verstrekt er gegevens over het werk van diverse werkgroepen.

De tuin is zeer informatief opgezet: er staan naambordjes bij planten en er wordt biotoop- en beheersinformatie gegeven. Een maal per jaar in april is er een plantenmarkt.