Heemtuin in Centraal Park Gaasperdam

Meerkerkdreef , 25
1106 GZ Amsterdam
Noord-Holland
r.stocking-korzen@zuidoost-amsterdam.nl

Contactpersoon:
Richard Stocking-Korzen, beheerder, 020-2525000 b.g.g. 020-2525660.

Openingstijden:

De tuin is altijd open.

Ligging en bereikbaarheid:

De heemtuin ligt in Amsterdam Zuid-Oost, in het hart van het Centraal Park Gaasperdam, nabij kinderboerderij ’t Brinkie’, precies tegenover de ingang van natuurpark ‘De Riethoek’. Openbaar vervoer: vanaf NS-station Amsterdam CS, metro Gein, halte Reigersbos of Holendrecht (u mag de fiets in de metro meenemen) of met de stadsbuslijnen 59 en 60. Fietsverhuur: NS-station Amsterdam CS, 020-6248391.

Toegang

Gratis. Honden aan de lijn.

Heemtuin in Centraal Park Gaasperdam

De tuin (toen 3 ha groot) werd in 1981 door de Dienst Openbare Groenvoorzieningen Amsterdam Zuid-Oost ontworpen en in de jaren 1982-’83 op een grote heuvel aangelegd. Hierbij werden de juiste voorwaarden voor bos-, mergel- en moerasvegetaties geschapen.

Een grote waterpartij vormt de begrenzing naar het noorden, ‘wijkgroen’ met toegang tot de wijken Mijehof en Maldenhof, vormt de zuidwestelijke overgang en ten oosten, aan de andere kant van het fietspad ligt natuurtuin ‘De Riethoek’.

In de jaren 1990 zijn ter afscheiding en bescherming van het park lange rijen boomstammen en takken gestapeld.

In 2001 is het gebied tot ca. 10 ha uitgebreid met een grote ecologische zone. Dit natte en droge gebied bestaat uit poelen, graslanden en wat bomen en struiken. Het ligt tussen de Gaasperdammerweg en de wijk Holendrecht Oost en West.

Het extensieve beheer (voornamelijk maaien en afvoeren) wordt uitgevoerd door Beheer Openbare Ruimte (B.O.R) Amsterdam Zuid-Oost.

 

Het Gaasperplaspark

In het nabijgelegen Gaasperplaspark, het 55 ha grote gebied ten noorden van de Gaasperplas, bevindt zich de oorspronkelijke landschappentuin van de Floriade 1982. Destijds werd hier een duingebied en een laagveengedeelte met vennetjes aangelegd. In het laagveengebied staat een tjaskermolen. De molen, de grienden en de wandelroutes worden onderhouden door leden van vereniging ‘Vrienden van het Gaasperplaspark’.

De vereniging streeft er naar de oorspronkelijke opzet van het park te behouden. Voor het beheer is er nauw overleg met het recreatieschap Groengebied Amstelland (020-4965656). Rondleidingen worden er gegeven onder leiding van een natuurgids. De natuurtuin is altijd open. De entree is gratis en honden zijn alleen aangelijnd welkom. De tuin is bereikbaar per openbaar vervoer: vanaf NS-station Amsterdam CS, metro Gaasperplas tot eindpunt, halte Gaasperplas en met stadsbus lijnen 59 en 60. Ca. 50 m van het metrostation richting recreatiegebied staat onder een koepel een plattegrond waarop de landschappen van de natuurtuin staan aangegeven.

Faciliteiten

Rondleidingen zijn mogelijk op aanvraag: H. Kapiteijn, 020- 2525000.