Heemtuin in het A.Ledeboerpark

Van Heeksbleeklaan , 68
7522 LB Enschede
Overijssel
a.otten@enschede.nl
Website: http://www.parkeninenschede.nl

Contactpersoon:
Thea Otten, a.otten@enschede.nl

Openingstijden:

Op werkdagen van 8-16 uur,
zondag van 11-17 uur (nov. t/m febr. 11-16 uur),
zaterdags gesloten.

Ligging en bereikbaarheid:

De heemtuin in het A. Ledeboerpark maakt deel uit van landgoed Het Wageler, gelegen aan de Hengelosestraat (nabij de Universiteit Twente).

Openbaar vervoer: vanaf NS-station Enschede, buslijn 3, halte ingang A. Ledeboerpark.

Fietsverhuur: NS-station Enschede, 053-4322792.

Toegang

Gratis. Honden aan de lijn

Heemtuin in het A.Ledeboerpark

Na een voorbereidingsfase van drie jaar werd in het voorjaar van 1983 een begin gemaakt met de aanleg van een heemtuin in landgoed Het Wageler in Enschede.

IVN-vrijwilligers en medewerkers van de Milieudienst plagden een vroegere paardenweide af, groeven een sloot en een vijver, deden een grondonderzoek, kochten de eerste zaden en stelden een beheersplan op.

In de volgende twee jaar werden nog meer milieus aangelegd: houtwallen, een bosrand, een veenhoek met veen uit het Aamsveen en uiteraard bermen en graslandjes.

In 1990 breidde de tuin verder uit met een akker(on)kruidenhoek en een puinhoek voor kalkminnende planten.

De 0,36 ha grote heemtuin wordt door medewerkers van de afdeling NatuurEducatie van de Gemeente Enschede onderhouden. Waar dit mogelijk is wordt kleinschalig natuurbeheer toegepast in de vorm van maaien en afvoeren ter verschraling van de bodem.

Uit een in het begin van de jaren 1990 verrichte inventarisatie bleek, dat er 290 plantensoorten groeiden.

Later is de heemtuin nog uitgebreid met een heembos (aangeplant in 1997), mogelijk gemaakt door een geldelijke schenking van het Nivon in het kader van ‘een boom voor het leven’.

Bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner

Op 400 m afstand van de heemtuin bevindt zich het bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner, gehuisvest in een origineel ‘lös hoes’. Deze gerenoveerde, oude boerderij is o.m. het beginpunt van een wandelroute door het park en het landgoed, waar men probeert iets van de sfeer van het oude hoeven- en kampenlandschap te behouden: een landschapstype, gekenmerkt door kleinschalige afwisseling van grasland, bosjes, houtwallen en verspreide boerderijen. In bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner kan men koffie en thee verkrijgen. Tevens zijn er het gehele jaar door wisselende educatieve tentoonstellingen en themadagen.

Om de drie maanden wordt de infobrochure Wönner Info uitgegeven.

Bij het Lammerinkswönner liggen een op basis van historische gegevens aangelegde kruiden- en moestuin en op het erf is een kleine-beestjestuin aangelegd. Ook is er een bijenstal van de bijenvereniging gevestigd in het Koetshuis.

Op het landgoed bevindt zich zorgboerderij De Viermarken, waar men agrarische producten op biologische wijze verbouwt. Er is een winkel waarin de biologische producten verkocht worden.

Faciliteiten

Rondleidingen door de heemtuin zijn op afspraak mogelijk.