Heemtuin in het Stadspark Lelystad

stadspark nabij Lelycenter,
Lelystad
Flevoland
marbusjan33@gmail.com
Website: https://www.knnv.nl/afdeling-lelystad/planten-en-heemtuin

nt-stadsp-lely-6

Contactpersoon:
Jan Marbus, tel. 0320-701448

Openingstijden:

Openingstijden: de heemtuin is altijd vrij toegankelijk. Ook met een rolstoel is een groot deel van de tuin te bereiken.
Er zijn bankjes en een picknicktafel, waarvan iedere bezoeker gebruik mag maken.
Een keer per jaar is er een Open Dag waarop de bezoekers zich kunnen laten rondleiden. Ook op verzoek geeft de heemgroep af en toe een rondleiding.

Ligging en bereikbaarheid:

De Heemtuin Lelystad ligt in het Stadspark nabij het Lelycentre, op een heuvel achter de kinderboerderij.
Parkeren kan op de parkeerplaats van de dierenweide aan de Polderdreef. U loopt daarna de hoge stenen trap op en de tuin ligt aan uw rechterhand. Ook bereikbaar met buslijn nr. 1.

Toegang

Gratis

Heemtuin in het Stadspark Lelystad

In 1978 werd door de gemeente Lelystad in het stadspark gestart met de aanleg van een wilde-plantentuin, waarvan het beheer in 1986 wegens bezuiniging werd overgenomen door een groep vrijwilligers van het IVN en de KNNV en Landschapsbeheer Flevoland. Deze groep van circa 12 mensen werkt daar iedere donderdagochtend van 9.00 tot 12.00 uur.
De werkzaamheden kunnen bestaan uit wieden (om overwoekering van kwetsbare soorten te voorkomen), maaien, snoeien, paden herstellen enzovoorts. Als u interesse heeft om mee te helpen kunt u contact opnemen met de coördinator (zie contactpersoon).
De heemtuin  heeft als doel de bezoekers te laten genieten van de soortenrijkdom van de inheemse flora.

Grootte heemtuin: ½ hectare.

Omschrijving:  De tuin omvat open, zonnige delen die uit verschillende grondsoorten bestaan:  voedselarm, droog zand, voedselrijke klei en droog, voedselrijk maar kalkarm veen. Hierop zijn destijds de bijbehorende planten geplaatst.
Er zijn 3 vijvers, ieder met een andere ondergrond. Zij staan met elkaar in verbinding en worden gevoed door regen- en leidingwater. In de vijvers leven salamanders, kikkers en libellenlarven.
De helft van de tuin bestaat uit hoog opgaand bos, met een weelderige onderbegroeiing van daslook, maarts viooltje, maagdenpalm en Italiaanse aronskelk.

Voorzieningen voor fauna: er zijn op diverse plaatsen verschillende soorten nestkasten opgehangen. Ook zijn er diverse bijenhotels geplaatst.
Verder worden er veel insecten waargenomen zoals: Avondrood, Landkaartje, Icarusblauwtje, Pyamawants, Blinde bij en Bloedrode heidelibel.

Faciliteiten

Korte berichtjes over de heemtuin zijn te lezen op de website

https://www.ivn.nl/afdeling/lelystad/heemtuin-actueel

https://www.knnv.nl/afdeling-lelystad/planten-en-heemtuin