Steengraafpad, 50
Munstergeleen
Limburg
b.j.j.m.bongers@home.nl
Website: https://www.ivn.nl/afdeling/munstergeleen/heemtuin
Contactpersoon:
Ben Bongers, tel.: 046 4522685; Email: b.j.j.m.bongers@home.nl of Els Rongen (schoolwerkgroep), tel. 046-4514318; Email: rongen4@kpnplanet.nl Hub Mulders, heemtuincoördinator, 046-4514594, h.mulders7@kpnplanet.nl
Openingstijden:
April – september: elke zo. van 11-16 uur;
elke laatste wo.-middag van de maand voor ouders en kinderen.
Ligging en bereikbaarheid:
De Heemtuin ligt in het recreatiegebied ‘De Hondskerk’, ongeveer 1 km ten oosten van Munstergeleen.
Openbaar vervoer: vanaf NS-station Sittard (fietsverhuur: 046-4200355) richting Heerlen fietsen. Aan de voet van de Windrakerberg rechtsaf, richting Munstergeleen. Na 250 m linksaf, Steingraafpad volgen. Bij de viersprong passeert men een bord ‘Heemtuin 700 m’. Na de derde kruising bij een dikke beuk linksaf tot de ingang van de tuin.
Per auto: de N276, richting Brunssum, voert u de Windrakerberg op. Een weg rechts (‘Windraak’) voert naar een parkeerplaats. Vanaf de parkeerplaats vervolgt u de richting te voet tot aan bovengenoemde viersprong. De afstand van parkeerplaats tot Heemtuin bedraagt ongeveer 1200 m.
Toegang
Gratis; voor honden is er een aanlijnplaats.
Heemtuin Munstergeleen
In 1972 kreeg de IVN-afdeling Munstergeleen een oude, verwaarloosde boomgaard (0,45 ha) aan de voet van een heuvel tot haar beschikking. Hub Mulders, de ontwerper, stond van het begin af aan een instructief plantsoen voor ogen, vergelijkbaar met Thijsse’s Hof in Bloemendaal.
De heemtuin werd in verschillende fasen en geheel ‘met de hand’ door vrijwilligers aangelegd. In het hart van de tuin liggen twee betonnen vijvers. De vijvers zijn gescheiden door een knuppelbruggetje, zodat de planten en dieren in beide vijvers gemakkelijk van nabij bekeken kunnen worden.
In het noordelijk gedeelte van de heemtuin is de bodem humusrijk. Hier groeien veel besdragende heesters (vogelbosje). Deze begroeiing loopt uit in een holle weg met o.a. verschillende soorten varens, zoals de tongvaren en de eikvaren. Aan het eind van deze holle weg bevindt zich één van de twee krijthellingen met kalkminnende planten zoals pijpbloem, eenbes en kranssalomonszegel.
Hiertegenover is een heidegebiedje aangelegd (droge en natte heide) en een muur opgebouwd t.b.v. de muurflora.
Aan de rand van de heide ligt een voedselarm ven met bijzondere planten als grote wolfsklauw, vlozegge, wollegras en veenmos.
De bermflora (o.a. beemdkroon, grote ratelaar en welriekende agrimonie) wordt in stand gehouden door eenmaal per jaar (begin oktober) te maaien.
De zinkflora (met o.a. het zinkviooltje) heeft een plekje gekregen in een aparte bak.
Verder bevindt zich in de heemtuin een boerengaard/kruidentuin. Buiten deze ‘gaard’ vinden we een vak met giftige planten en een bijenstand met drachtplanten. In de, duidelijk instructieve, heemtuin staan ongeveer 500 planten waaronder een 70-tal soorten zeggen.
Er is veel aandacht voor dieren, vooral voor vogels en amfibieën. In een aquarium worden kikkers opgekweekt, die later weer in de vijvers worden uitgezet. Tevens is er een vlinderkweekbak.
De tuin wordt beheerd door vrijwilligers van IVN.
Faciliteiten
Groepsrondleidingen zijn mogelijk na telefonische afspraak (zie boven).
Bij een deel van de planten en bij de biotopen staan (naam)bordjes. Tijdens de openingsuren zijn altijd vrijwilligers (niet altijd IVN-gidsen) voor nadere informatie aanwezig.
Het Heemtuinhuis beschikt over een expositieruimte, boeken en tijdschriften liggen er ter inzage en bezoekers worden voorzien van informatiemateriaal.
Jaarlijks is er een open (thema)dag.
Voor de schooljeugd zijn er speurtochten verkrijgbaar.
De heemtuin maakt deel uit van het heuvelachtige recreatiegebied ‘De Hondskerk’. In het gehele gebied is autoverkeer niet toegestaan; het is er dus rustig voor wandelaars en fietsers.