Heemtuin Sassenheim

lid

Lid

Kerklaan,
2171 Sassenheim
Zuid-Holland

Website: http://www.parkrusthoff.nl/heemtuin/
Fotoalbum

p1010130

Contactpersoon:
Danusia Hendriksz, dt.hendriksz@hccnet.nl

Openingstijden:

Van zonsopgang tot zonondergang is Park Rusthoff geopend

Ligging en bereikbaarheid:

De heemtuin ligt in het Park Rusthoff, tussen de Kerklaan, de Parklaan, de Hoofdstraat en de J.P. Gouverneurlaan. De heemtuin zelf ligt in de noordoost hoek van het park, achter de huizen van de Kerklaan en wordt begrensd door een sloot met een bruggetje, dat tegelijkertijd de toegang is.

Met openbaar vervoer: vanuit Leiden met bus 50 of 51, halte Parklaan.

Toegang

Gratis, fietsen niet toegestaan, honden aan de lijn

Heemtuin Sassenheim

Na de revitalisatie (renovatie) van Park Rusthoff in 2002-2003 is er in de noordoost hoek van het park een plek gereserveerd voor een heemtuin. Wim van Dam heeft een plan opgesteld voor de aanleg van het pad en het planten van diverse bomen, struiken en planten. Met een paar enthousiaste vrijwilligers is hij begonnen dit verwaarloosde deel van het park om te vormen tot een heemtuin. De heemtuin wordt volledig door vrijwilligers gerund.
Onze heemtuin is klein (ongeveer 1300m²), daarom willen wij ons beperken tot de planten die op deze grond en standplaats thuis horen: de planten van de binnenduinbossen, waarbinnen Sassenheim nog net ligt. Ook planten van bermen en ruigten zijn te vinden in de heemtuin. Fluitenkruid, Koekoeksbloem en Look zonder look, welke ook in het park al voor kwamen zijn de bekendere soorten. Er zijn al heel wat minder bekende soorten bij geplant om de tuin gevarieerd en interessanter te maken. Ook struiken, varens en een staalkaart van stinzen planten zijn aangeplant. Inmiddels hebben wij meer dan 200 soorten in de heemtuin. Een heemtuin moet met de jaren groeien. Onze heemtuin is gestart in 2004 en verandert nog elk jaar.
Weblog 

Faciliteiten

Op het ‘eiland’ in Park Rusthoff, midden in het park, vindt u het paviljoen het Sassennest: daar kunt u een kopje koffie, etc. gebruiken.

Op het ‘eiland’ is ook de kinderboerderij Saksenhoeve die u met een bezoekje kunt vereren. Openingstijden vindt u op de website van Park Rusthoff.www.parkrusthoff.nl

De aanwezige wegwijzers wijzen u de weg naar de Heemtuin. Naast de informatie op de website van het Park Rusthoff kunt u ook de weblog van de heemtuin raadplegen voor informatie over de heemtuin.