Insectentuin ‘Geerbos’

Geerbosch,
Veghel
Noord-Brabant
p.v.breugel@kpnmail.nl
Website: http://www.ivn.nl/veghel

Contactpersoon:
Pieter van Breugel, 0413-362753

Openingstijden:

De tuin is altijd toegankelijk.

Ligging en bereikbaarheid:

De tuin ligt in het noordwesten van Veghel bij het sportpark Prins Willem-Alexander.

Openbaar vervoer: vanaf NS-station Eindhoven, Den Bosch, Helmond of Oss, met de bus tot busstation Veghel, vandaar lopend richting Heeswijk-Dinther (wegwijsbordjes).

Toegang

Gratis. Honden zijn niet toegestaan.

Insectentuin ‘Geerbos’

Het IVN in Veghel beheert sinds 1989 een bijzonder soort heemtuin. Alles is afgestemd op het welzijn van solitair levende bijen en wespen.

Op een openbaar toegankelijk terrein van 3600 m² biedt de tuin nestgelegenheid en voedsel voor deze groepen insecten. Het idee werd geboren toen de gemeente Veghel een park wilde aanleggen van snelgroeiende bomen. Het IVN-Veghel kreeg op verzoek toestemming om een deel van het park te benutten voor een insectentuin.

Het basisontwerp is van Pieter van Breugel. De solitaire bijtjes en wespen maken voor hun nesten gebruik van kleine holletjes in hout, steen en grond. In de tuin werden daarom boomstronken en balken met gaatjes geplaatst: de insectenflats. Als nestgelegenheid dienen tevens muren van dakpannen, muren opgevuld met zand, allerlei zandheuvels en plekken met leem. Een torrentuintje levert voedsel voor de wespen.

In de tuin ligt ook een akkertje.

Bij de plantkeuze is rekening gehouden met soorten die stuifmeel en nectar leveren. Ze zijn bij voorkeur afkomstig uit de regio.
Het onderhoud wordt uitgevoerd door het IVN. Basisschoolkinderen worden door IVN-schoolgidsen rondgeleid in het najaar.

 

Faciliteiten

Rondleidingen zijn mogelijk op afspraak. In de tuin staan informatieborden. Een brochure over nesthulp voor solitaire bijen en wespen is verkrijgbaar.

Een maal per jaar is er een open dag.

Er worden verschillende kinderactiviteiten georganiseerd.