Kasteeltuin Oud-Valkenburg

Oud-Valkenburg , 1
Valkenburg
Limburg
ivnvalkenburgadgeul@gmail.com
Website: http://www.kasteeltuinoudvalkenburg.nl

Contactpersoon:
Informatie: 043-4592684

Openingstijden:

Dagelijks van de laatste zondag in april t/m de eerste zondag in oktober van 10.30-16.30 uur.

 

Ligging en bereikbaarheid:

De tuin ligt in de nabijheid van Kasteel Schaloen, naast de gelijknamige eeuwenoude watermolen aan de Geul tussen Valkenburg en Schin op Geul.

Openbaar vervoer: vanaf NS-station Valkenburg buslijn 49 richting Gulpen, halte Oud-Valkenburg.

Toegang

Volw.: € 3,-; 60+ € 2,50; kind t/m 15 jaar € 1,- ( incl. speurtocht). Tevens ontvangen alle bezoekers gratis een informatiegidsje.

Honden worden niet toegelaten, met uitzondering van blindengeleidehonden.

Kasteeltuin Oud-Valkenburg

In de schaduw van het romantische kasteel Schaloen ligt de Kasteeltuin Oud-Valkenburg, voorheen heempark Sjloens-Heim geheten.

De fraai langs de Geul gelegen, 1,5 ha grote tuin, werd ontworpen door A. Lemmerling, aangelegd begin jaren 1970 en opengesteld in 1976.

In de voormalige boomgaard van het kasteel heeft men getracht in twintig voor Zuid-Limburg karakteristieke elementen een beeld te geven van natuur én cultuur, waarbij ook romantiek en historie een rol mochten spelen.

We vinden er een poel, een holle weg, een vogelbroedbos en een stukje heide, maar ook een ouderwetse boeren’gaard’ (moestuin), hoekjes met oude veldgewassen en o.a. geneeskrachtige planten en een zgn. ecologische hoek (met zinkflora).

Er is een dassenburcht te zien en een mergelgrot, een wegkruis, een bijenstal en een tuunhaag. Een tuunhaag is een soort heg, gemaakt van dikke palen en dunne stokken die verticaal in de grond werden gezet. Daar tussenin werden takken gestoken zodat men een dichte heg kreeg.

Ook is er een stobbenhoek en een sjansesjop te vinden. Een sjansesjop is een overdekte opslagplaats van takkenbossen (sjanse) die vroeger gebruikt werden om een bakoven te stoken. Deze sjansesjop vormt een geliefde plek voor wezel, bunzing, hermelijn en egel.

Er groeien in deze kasteeltuin ongeveer 500 soorten wilde planten, waaronder het zinkviooltje, monnikskap en akelei.

De tuin wordt onderhouden, beheerd en opengesteld door vrijwilligers van de IVN-afdeling Valkenburg aan de Geul. Naast de kasteeltuin en bereikbaar via het sluisbruggetje in het park ligt de Sjloens Meule, een monumentale watermolen gebouwd rond 1663.

In 1971 begonnen leden van het IVN-afdeling Valkenburg met het herstellen van de vervallen molen. Nu is het een van de best onderhouden watermolens, gemaakt van streekeigen materiaal.

Faciliteiten

Rondleidingen voor groepen van minstens 15 personen o.l.v. een gids kunnen worden aangevraagd bij Margriet Tabbers,

043-4592329

Bij de planten staan naambordjes en bij alle onderdelen van de tuin zijn aparte tekstborden aangebracht, die bezoekers nog meer informatie verschaffen.

De tuin is voor rolstoelgebruikers goed toegankelijk. Er is een invalidentoilet aanwezig.