Schothorsterlaan , 21
3822 NA Amersfoort
Utrecht
m.houtman@amersfoort.nl
Website: http://www.hetgroenehuisamersfoort.nl
Contactpersoon:
Melvin Houtman, beheerder T 033 469 4678 | M 06 28 83 04 22
Openingstijden:
De tuinen zijn altijd toegankelijk.
Ligging en bereikbaarheid:
Landgoed Schothorst ligt in het noorden van Amersfoort en maakt deel uit van het 110 ha grote stadspark Schothorst. Openbaar vervoer: NS-station Amersfoort, buslijn 2, halte Elly Takmastraat of buslijn 4, halte Herderinnenpad of buslijn 5, halte Oudegein.
Vanaf NS-station Amersfoort/Schothorst ongeveer 15 min. lopen (bij alle vier: volg de gele wegwijzers naar CNME). Fietsverhuur: NS-station Amersfoort, 033-4614985.
Toegang
Gratis. Honden zijn niet toegestaan.
Landgoed Schothorst, Het Groene Huis
De educatieve tuinen van Landgoed Schothorst zijn officieel geopend in mei 1987.
In de vegetatietuin zijn kenmerkende plantensoorten te zien van de Utrechtse Heuvelrug, de Gelderse Vallei en de Eempolder. In deze tuin hebben juist de bedreigde of inmiddels verdwenen vegetatietypes, zoals de vochtige heide en de schrale droge en natte graslanden een plekje gekregen.
De vegetaties zijn geordend naar de drie landschapstypen.
In ronde waterbakken groeien de planten uit sloten en weteringen en in vier terraria zijn de amfibieën van de landschappen ondergebracht.
In het bosgedeelte naast het koetshuis zijn allerlei stinzenplanten aangeplant.
In de bloemen-insectentuin kan men ontdekken welke rol geur en kleur bij het aanlokken van insecten spelen. Hier bevindt zich ook het bijenhuis en een drachtplantenheuveltje. Daarnaast zijn er nestmogelijkheden gecreëerd voor verschillende insectensoorten, waaronder graafwespen.
Andere educatieve tuinen zijn: moestuinen (in beheer bij de Biologische Moestuinvereniging), zonnewijzer en kleurenspectrumtuin (aangelegd met bloemen in de kleuren van de regenboog), een klein-fruittuin en een natuurspeelplek.
Ook de Volkssterrenwacht en een bijenstal ontbreken niet.
Naast de moestuinen is een tuingedeelte speciaal ingericht voor het Middeleeuws Erf. De Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek heeft hier in 1987 een middeleeuwse boerderij zo waarheidsgetrouw mogelijk nagebouwd. De boerderij met de bijbehorende akkers doet dienst als educatief project voor de hoogste klassen van het basisonderwijs.
Op de akkers groeien oude landbouwgewassen, zoals spelt. In de tuin worden o.a. ouderwetse groenten gekweekt, zoals duivenbonen, pastinaak, veldzuring en andere planten die door de middeleeuwse mens gegeten werden.
Op het erf is plaats ingeruimd voor ‘oude huisdieren’ zoals het Veluws heideschaap, het wilde zwijn en de landgeit.
In de zomer herleven de Middeleeuwen tijdens de ‘levende historie’, waarbij men o.a. middeleeuwse kleding draagt.
De beheerwerkzaamheden worden uitgevoerd door de medewerkers van de gemeente Amersfoort en door deelnemers van het Vrijwilligersproject en het Sociale Activeringsproject Landgoed Schothorst.
Faciliteiten
Groepsrondleidingen zijn na telefonische afspraak mogelijk.
In de vegetatietuin staan informatieborden.
Een groot deel van het 21 ha grote landgoed bestaat uit graslanden, struwelen, bossen, moerrassen en open water. De natuurlijke ontwikkeling van flora en fauna staat hier voorop. Er worden natuurbeheersmaatregelen toegepast die gericht zijn op een zo groot mogelijke variatie (verschraling van graslanden en oevers). Begrazing vindt o.a. plaats door Schotse koeien (Galloways) en Veluwse heideschapen.