Landschapstuin De Hoep

Johannisweg, 2
1901 NX Castricum
Noord-Holland
yvonne.roep@pwn.nl
Website: http://www.pwn.nl

Contactpersoon:
Jack van Schayk, tel. de Hoep 0251- 661066

Openingstijden:

Tuin en bezoekerscentrum zijn dagelijks van 10 – 17 uur open, op maandag gesloten.

Ligging en bereikbaarheid:

De Hoep ligt aan de Johannisweg/hoek Zeeweg in het Noordhollands Duinreservaat (halverwege tussen Castricum en het strand).

Openbaar vervoer: vanaf NS-station Castricum, 25-30 min. lopen naar het bezoekerscentrum, bewegwijzerd d.m.v. ANWB-borden en –paddestoelen. De wandeling gaat door het Noordhollands Duinreservaat.

Een toegangsbewijs (verplicht!) voor dit gebied is verkrijgbaar bij het station en bij de kaartautomaat langs de weg naar de Hoep.

In het seizoen (zes weken lang) rijdt een bus één- of tweemaal per uur langs het bezoekerscentrum.

Fietsverhuur: NS-station Castricum, 0251-654035.

Toegang

Tuin en bezoekerscentrum gratis.

Honden aan de lijn.

Landschapstuin De Hoep

De tuin

In de landschapstuin (ong. 1 ha) is een duinlandschap aangelegd op voormalig tuinbouwgebied. Het toont het ontstaan van het duinlandschap en de verschillen in dat duinlandschap. Hiervoor zijn enkele duinen aangelegd, compleet met bijbehorende duinmeertjes.

In juli 1995 werd de tuin opengesteld. Bij de ingang ligt een kalkrijk duin en iets verderop ligt een kalkarm duin, met hun verschillen in vorm en begroeiing, gescheiden door een duinmeertje.

Aan de andere kant van de tuin vindt men een paraboolduin met duinmeer, voorzien van een uitzichtplateau. Een boswal, vogelobservatiepunt en duinstruweel maken eveneens deel uit van de tuin. Tevens zijn er enkele insectenhotels geplaatst. Enkele bijzondere plantensoorten, die er voorkomen zijn parnassia en guichelheil.

De landschapstuin wordt beheerd door het onderhoudsteam in samenwerking met medewerkers van het bezoekerscentrum.

Bezoekerscentrum

Het bezoekerscentrum is het begin- en eindpunt van verschillende wandelroutes en educatieve tochten voor kinderen door de duinen. Een folder van het Noordhollands Duinreservaat is beschikbaar.

Groepsexcursies voor schoolklassen, bedrijven en particulieren zijn mogelijk (vooraf aanvragen of boeken op www.pwn.nl/activiteiten).

 

Faciliteiten

In de tuin staat een informatiepaneel met algemene en achtergrondgegevens van de Hoeptuin. Ook wordt u geïnformeerd over welke bijzonderheden er tijdens de seizoenen te zien zijn. Er is voor in de hoeptuin een educatieve tocht ontwikkeld; ‘de waterwagen’.
In het bezoekerscentrum, met zijn prachtig vegetatiedak, zijn vaste en wisseltentoonstellingen over de flora, fauna en het beheer van het duingebied te zien.

Het hele Noord-Hollands Duinreservaat, waar het bezoekerscentrum deel van uitmaakt, wordt beheerd door Waterleidingbedrijf Noord-Holland (PWN). In het centrum wordt daarom ook de nodige aandacht besteed aan de winning, productie en distributie van drinkwater. Er worden films vertoond en er zijn diorama’s met diersoorten, die in de duinen voorkomen.

In een rustig hoekje liggen boeken en tijdschriften ter inzage.

In een speciale ruimte is natuur-speelmateriaal voor kinderen aanwezig en er zijn ruimtes om te vergaderen in het groen.

Het gebouw en het grootste deel van de tuin zijn goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Aangepaste sanitaire voorzieningen zijn aanwezig.