Landschapstuin van Terra Maris

lid

Lid

Duinvlietweg , 6
4356 ND Oostkapelle
Zeeland
jtuin@terramaris.nl
Website: http://www.terramaris.nl

Contactpersoon:
Jan Tuin jtuin@terramaris.nl tel. 0118-582620

Openingstijden:

April t/m oktober: dagelijks van 10:00-17:00,

November tot maart: woensdag t/m zaterdag 12:00-16:00 en zondag van 11:00-17:00
In de kerstvakantie maandag t/m zaterdag 12:00-17:00, zondag 11:00-17:00. Op eerste kerstdag en op 1 januari gesloten.

Ligging en bereikbaarheid:

Terra Maris ligt zo’n 2,5 km ten noordwesten van Oostkapelle, naast het kasteel Westhove, in het duingebied De Manteling van Walcheren. De parkeerplaats voor Terra Maris ligt aan de Domburgseweg. Looptijd: 5-10 minuten.
Openbaar vervoer: vanaf NS-station Middelburg, buslijn 52 richting Domburg, halte Domburgseweg, looptijd ± 3 minuten. Fietsverhuur: NS-station Middelburg, 0118-612178.

Toegang

Inclusief toegang tot museum Terra Maris. Museumjaarkaarthouders: gratis.

Volwassene: € 8,-, kind (4 t/m 16 jaar): € 5,50, groepskorting: (vanaf 10 volwassenen) € 6,50 en (vanaf 10 kinderen) € 5,-, leerlingtarief: €3,50
Donateurs van Het Zeeuwse Landschap krijgen korting.

Landschapstuin van Terra Maris

Aan de noordwestkust van het eiland Walcheren ligt aan de rand van het duingebied De Manteling, kasteel Westhove. De oranjerie en het koetshuis van dit kasteel vormen tegenwoordig het onderkomen voor het natuurhistorisch museum Terra Maris. Achter het museum ligt een landschapstuin van 2,2 ha, ontworpen door de tuin- en landschapsarchitecten Bosch en Slabbers en aangelegd in 1995.
Negen thematuinen, in een groot vierkant gelegen, vormen de kern van de tuin: de akkertuin (met o.a. meekrap en vlas), de dijktuin (met o.a. langs de ‘zeezijde’ zeealsem en zeekraal), de moerneringstuin (hollebollig zilt grasland met o.a. zulte, schorrenzoutgras en zilte rus), de krekentuin, de boerderijtuin, de duintuin, de watertuin, de vlindertuin en de insectentuin.
Verder vindt men er een vliedberg, hoogstamfruitbomen en een typisch stukje Zeeland: het heggenlandschap met veedrinkput (met hier rondom o.a. rietorchis en grote ratelaar), een reconstructie van een mottekasteel, een bijenstal en een oude kasmuur die ingericht is als insectenmuur (o.a. bevolkt door lathyrusbij en tronkenbij).

Het beheer van de tuin wordt uitgevoerd door enkele vaste medewerkers en vrijwilligers.

Faciliteiten

Bij de planten en thematuinen staan informatiebordjes.
Bekijk de website voor de activiteiten; regelmatig is er o.a. Natuurspreekuur of een Bij-kletsen met de imker. Rondleidingen in de tuin, het museum en/of het aangrenzende duingebied zijn mogelijk op verzoek. Op verzoek is ook een bezoek aan de vogelcollectie mogelijk.

Bij de balie van het museum is een folder met plattegrond verkrijgbaar, waarmee de bezoeker zelfstandig de tuin in kan. In het museum zijn een vaste en een wisseltentoonstelling te bezichtigen.
In het lunchcafé worden koffie met huisgemaakte taart, diverse soorten thee, frisdranken, natuurzuivere vruchtensappen, bier, wijn en lunchgerechten geserveerd. Naast het lunchcafé is de museumwinkel met allerlei natuurboeken, zoekkaarten en andere natuurlijke snuisterijen.
De tuin en het museum liggen op loopafstand (5 minuten) van het Noordzeestrand.