NatuurlijkBUITEN

Toldijk, 11
7065 AL Sinderen
Gelderland
info@natuurlijkbuiten.nl

Contactpersoon:
Anna Kemp en Aart Stans 0315 - 236 794 06 - 53 75 86 09

Openingstijden:

Theeschenkerij:
Vanaf eind april zijn wij iedere vrijdag, zaterdag en zondag van 10.30 tot 17.00 uur geopend.
Tijdens zomervakantie (juli en augustus) ook op woensdag en donderdag. De sfeervolle Daele is voor groepen tot 20 personen te bespreken voor lunches of een gezellige High Tea. De ruimte is ook te huur voor vergaderingen of andere groeps-bijeenkomsten.
Natuurtuin:
De openingstijden zijn gelijk aan de theeschenkerij. De natuurtuin is gesloten van 1 oktober tot eind april. Voor groepsrondleidingen kan een afwijkende afspraak gemaakt worden, zie groepsbezoeken.
Het meenemen van uw hond(en) is niet toegestaan.

Ligging en bereikbaarheid:

nvt

Toegang

volgens afspraak

NatuurlijkBUITEN

De natuurtuinen van NatuurlijkBUITEN is een initiatief van Anna Kemp en Aart Stans, die het vroegere weiland omtoverden tot een natuurparadijs. In de natuurtuin maakt u al wandelend over graspaden kennis met tallozen wilde planten en bloemen die een grote aantrekkingskracht hebben op vogels, vlinders en andere dieren.
Vanaf het erf komt u in de vogeltuin en voor liefhebbers van inheemse flora is er een wilde bloemenheuvel. Verder een geriefhoutbosje, vlindertuin, geurtuin, een bijentuin waar u bij de insectenhotel het leven kunt bewonderen van solitair levende bijen en wespen. Via de moestuin, kruidentuin en langs de vijver komt u bij het terras. Waar u kunt na genieten van de sfeer onder het genot van een glas thee of een romige cappuccino met op de achtergrond het geluid van vogels en kwakende kikkers.
Vogeltuin
In dit gedeelte is variatie in de beplanting de sleutel tot succes. Er is een vijver, gazon, bloemrijk grasland, hagen, besdragende en/of doornige struiken en bomen met vruchten. Ook een takkenril om te nestelen of schuilen ontbreekt niet. Een flinke stapelmuur zit vol openingen waar insecten weg kruipen. Bovendien bieden wij de vogels een extraatje met vogelvoer van Vivara. Vogels voelen zich hier het hele jaar thuis.
Bloemenheuvel
De ovale heuvel wordt elk jaar bewerkt en opnieuw ingezaaid. Dit jaar met 14 verschillende soorten akkerkruiden. Een zomer lang is het genieten van een bloemenpracht waar honderden solitaire bijen, vlinders, zweefvliegen en andere insecten op afkomen. Een lust voor het oog. Wij laten de boekweit en rogge staan voor de vogels in de winter.

Geriefhoutbosje
Een in 2009 aangelegd geriefbosje dient van oudsher ’ter gerieve’ van de boer. Al het hout wat nodig was voor de kachel of gereedschap werd geoogst uit dit bosje. Het duurt nog enkele jaren voordat je hier onder de bomen kunt lopen maar het begin is er!
Vlindertuin
Op zonnige dagen tellen we hier al tientallen vlinders die op het nectar van de bloemen afkomen. Door de ligging op het zuiden met een haag van struiken om de tuin is het een windluwe, zonnige en zeer geliefde plek voor vlinders. De variatie in beplanting maakt dat er van februari tot eind november vlinders aanwezig zijn.
Geurtuin
Een tuin boordevol geuren van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Maar welke planten verspreiden deze geuren en ruikt alles even lekker? Snuif de geuren op en bepaal welke u wel of niet aangenaam vindt.
Bijentuin
Zo’n 400 planten staan op deze bijenheuvel, die allemaal stuk voor stuk bijen en hommels aantrekken. Bijen vliegen in het vroege voorjaar vanaf 10⁰ C ook dan is er al het nodige voedsel aanwezig. Bij de insectenmuur kunt u de gevulde gaatjes zien waar solitaire bijen hun broed ingelegd hebben.
Moestuin
Via een tegelpad loopt u door de moestuin, waar biologische groenten geteeld worden. Compost maken we zelf in de compostbak. Elk jaar staan de groenten in een ander ‘vak’ om te voorkomen dat de grond uitgeput raakt. Ook een aantal vergeten groenten staan in onze tuin. Verser en smakelijker kunnen we de groenten of vruchten niet krijgen.
Kruidentuin
In deze tuin staan voor de helft medicinale kruiden en de andere helft zijn keukenkruiden.
Vijver
Als u de kruidentuin verlaat staat u voor de vijver die vol leven zit en kraakhelder is. Dit komt door de zuurstofplanten die er in staan. Een kikker kijkt u misschien vanaf een waterlelieblad aan. En let op de oeverplanten, er vliegen vele libellen en waterjuffers rond. Als u geluk heeft ziet u dat een boerenzwaluw al vliegend een slokje water komt nemen. Water brengt leven in de tuin! En met nog meer geluk ziet u de ijsvogel, loerend vanaf de omgevallen knotboom naar visjes in de vijver. Het kan zomaar gebeuren..
Terras
Op het terras aan het water kunt u nog even na genieten van de wandeling onder het genot van een potje thee of kop romige cappuccino met huisgemaakte roombotercake of een sneetje speltkrentenwegge uit onze theeschenkerij.

Faciliteiten

Op het terras van onze theeschenkerij kunt u in alle rust nagenieten met een (h)eerlijk potje thee of kop koffie en een streekeigen of huisgebakken lekkernij. U kunt ook op een mooi plekje in de tuin genieten van de rijk gevulde picknickmand of actief eropuit met de gevulde knapzak voor een wandeling door het prachtige coulisselandschap. Wilt u langer verblijven in de Achterhoek? Dan is er plaats voor uw camper op ons erf of overnacht in onze Bed & Breakfast, u zult er slapen als een roos…
Wij organiseren boeiende natuurworkshops, cursussen, en rondleidingen door onze tuin. Bovendien kunnen wij voor u een high tea verzorgen en zijn er diverse zomer en winter arrangementen. Neem rustig de tijd om onze website te bezoeken. Wie weet ontmoeten we elkaar binnenkort bij een van onze activiteiten.