Natuurpark Handel

Strijbosscheweg, 51
5423 SX Handel
Noord-Brabant
info@despechthandel.nl
Website: http://www.despechthandel.nl

Contactpersoon:
René van Hoof, 06-27300221 Informatie: 0492-325021.

Openingstijden:

De natuurroute is altijd toegankelijk.

Het natuurcentrum is geopend op zondag van 13.30-16 uur in de maanden april t/m oktober en op verzoek.

Ligging en bereikbaarheid:

Natuurcentrum De Specht ligt aan de rand van de Handelse Bossen in het gebied Strijbosch in het westen van Handel. Openbaar vervoer: met buslijn 21 vanaf NS-station Nijmegen of Eindhoven, halte P. Castelijnstraat in Handel.

Toegang

Gratis. Honden aan de lijn.

Natuurpark Handel

Vanaf 1980 is men in Handel zeer actief op het gebied van natuur en milieu. Verschillende stichtingen ontstonden en werden opgevolgd door weer andere. Deze stichtingen werden opgericht uit onvrede met de huidige situatie van de natuur rondom Handel. De inwoners vertoonden een gebrek aan belangstelling voor de eentonige bossen, het onderhoud hiervan liet te wensen over en men had erg veel last van crossmotoren.

De inspanningen leverden het gewenste effect op. In 1987 werden er aparte crossbanen aangelegd en de voormalige banen werden beplant. Daardoor ontstond er een gunstige ontwikkeling van loofhout met kruidenlaag. Zo veranderden de crossbanen in fraaie natuurlinten door de dennenbossen. Het resultaat was een toename van het vlinder- en vogelbestand.

Ook ontstond er meer betrokkenheid van de bewoners door uitgezette wandelroutes, infoborden en excursies.

In 1995 werd een Natuur Educatie Centrum gebouwd, het huidige Natuurcentrum ‘De Specht’. Dit centrum zorgde ervoor dat de inwoners van Handel geïnformeerd werden over al die natuurbeheersmaatregelen.

Op een gebied van 10 ha, dat aansluit bij het centrum realiseerde men tevens verschillende landschapselementen, waaronder een bos, een schraal grasland, nat grasland met wijstverschijnselen, een vlinderweide, een poel en een hakhoutbosje.

De Landmeerse loop onderging een complete gedaantewisseling. Daar kwamen een vleermuizenbunker, een zeer grote insectenmuur en een fraaie bijenstal bij en er werd er een kruidentuin aangelegd.

Faciliteiten

Rondleidingen onder leiding van een gids zijn op verzoek in het centrum te bespreken. Tevens liggen daar de folder van het centrum, de natuurroute en de route De Rode Beuk.

Voor de jeugd van 5 tot 12 jaar is er een dierenwandelroute, geurroute en een eekhoornroute.

Vogelkijkpad wordt nog ontwikkeld. In ‘De Specht’ kunnen hiervoor tegen een kleine vergoeding route-opdrachtboekjes gekocht worden en de bijbehorende ontdekkingstas geleend worden. Er is speciaal voor de kinderen een kinderhoek ingericht in de Specht met interactieve spelletjes.

Bovendien is een aquarium aangelegd en zijn er opgezette vogels uit de streek te bekijken.

In het centrum zijn regelmatig tentoonstellingen te bezichtigen. Er worden cursussen gegeven en dia-, filmavonden en lezingen gehouden.