Natuurpark Klarenbeek

Abcouderstraatweg, 77
1105 AA Amsterdam
Noord-Holland
post@deruigehof.nl
Website: http://www.deruigehof.nl

Contactpersoon:
Mevr. Linda Theunissen, coördinator. Naast de ingang van de tuin ligt het natuurcentrum Zon Alom: 0294-285021.

Openingstijden:

Tuin: altijd toegankelijk.

Centrum Zon Alom: maandag, woensdag en vrijdag van 10 – 17 uur en tijdens open dagen in het weekend.

Ligging en bereikbaarheid:

Het park Klarenbeek ligt aan de Abcouderstraatweg in de uiterste zuidoosthoek van Amsterdam en wordt begrensd door Volkstuinencomplex de Vijf Slagen, de spoorlijn Utrecht-Amsterdam (O), de Abcouderstraatweg en het Hogedijk fietspad.

Openbaar vervoer: vanaf NS-station Amsterdam CS/Amstel, metro richting Gein, halte Holendrecht en dan nog 10 min. lopen.

Of buslijn Utrecht-Amsterdam v.v., halte Weltevreden (schuin tegenover de golfbaan).

Fietsverhuur: NS-station Amsterdam CS, 020-6248391.

Toegang

Gratis. Honden zijn niet toegestaan.

Natuurpark Klarenbeek

Klarenbeek is oorspronkelijk de naam van een boerderij in het Amstelland, verwijzend naar de tijd, waarin er nog sprake was van helder Amstelwater.

Het 6,5 ha grote terrein werd tot in de jaren 1960 als hooiland gebruikt. Een deel van de veengrond werd toen vervangen door een 2 m dikke zandlaag, die 70 cm lager dan het omringende veen ligt en als een gigantisch waterfilter ging werken: het omringende veen droogde langzamerhand uit en uiteraard verdween de karakteristieke flora. Bovendien stroomde kraakhelder water zomaar naar het AMC-terrein. Rond 1985 besloot de huidige beheerder, de Vereniging ‘De Ruige Hof’ hier iets aan te veranderen en diende bij de verantwoordelijke overheidsinstellingen een plan in om het heldere water met behulp van windmolens weer terug te pompen in de drooggevallen sloten van de voormalige veenhooilanden. Het ‘Plan Klarenbeek’ was geboren.

Naar een ontwerp van F. Bongers werd in maart 1990 begonnen met de aanleg van het natuurpark. Geïnteresseerde bezoekers kunnen sindsdien via verhoogde zandpaden verschillende graslanden, natte veenweiden, rietland, griend, knotbomen, bosjes en struwelen bekijken.

In 2001 is een deel van het grasland afgeplagd om meer nat veenweidegebied terug te krijgen.

Behalve bovengenoemd natuurterrein bestaat het park uit een kruidentuin met geneeskrachtige planten, een heemtuin (wildeplantentuin) en een kinderbosje (speelbos).

Het park wordt onderhouden door de beheerder en vrijwilligers van de Vereniging ‘De Ruige Hof’, ondersteund door vier Soay-schapen.

Advies wordt gegeven door Het Noord-Hollands Landschap. Het park is rijk aan vogels; kleine karekiet, houtsnip, bokje, blauwborst en ijsvogel zijn er gesignaleerd, en aan kleine zoogdieren o.a. dwergmuis en waterspitsmuis(!).
Er zijn veel bijzondere planten te zien zoals parnassia, veenpluis en rietorchis . Het gebied wordt ook steeds rijker aan paddenstoelen. Ook de in Amsterdam wat zeldzamer soorten, die een samenlevingsverband met bomen hebben, worden hier gezien zoals melkzwammen en russula’s.
De Ruige Hof is een unieke vrijwilligersorganisatie met 450 leden.

Faciliteiten

Rondleidingen zijn mogelijk op verzoek.

De vereniging organiseert regelmatig open dagen en natuurexcursies.

Kinderen kunnen terecht bij de Ruige Kids Club.

Er zijn informatieborden bij de ingang van het park.

In het natuurcentrum ‘Zon Alom’, Abcouderstraatweg 77, zijn koffie, thee, zaden, vier seizoenswandelingen, activiteitenkalender, het verenigingsblad Natuur bij Huis, vogelhuisjes, loupjes, etc. te verkrijgen. Boeken en tijdschriften zijn ter inzage maar kunnen ook geleend worden. Regelmatig zijn er wisseltentoonstellingen.