Natuurtuin ‘De Heebrig’

lid

Lid

Leunweg/Melleschet , 66
6294 NK Vijlen
Limburg
l.stroman@kpnplanet.nl
Website: http://www.vijlen.net/heebrig

Contactpersoon:
Luc Stroman, 043-3064124

Openingstijden:

Juni, juli, augustus: zo van 14-17 uur, do van 19-21 uur.

Ligging en bereikbaarheid:

De natuurtuin is gelegen nabij het gehucht Melleschet, aan de eerste afslag links van de weg tussen Vijlen en Mechelen. Openbaar vervoer: vanaf NS-station Maastricht, bus 54 naar Gulpen, overstappen op bus 61 tot halte ‘De Klee’ (een halte voor Vijlen-dorp).

Toegang

Volwassenen: 1 € p.p..

Honden niet toegestaan.

Natuurtuin ‘De Heebrig’

De Heebrig, 1,1 ha groot, is een heemtuin met een zeer natuurlijk karakter. Gelegen op de helling van een fraai beekdal, tussen 155 en 170 m boven NAP is de Heebrig Neerlands hoogst gelegen heemtuin.

Het terrein waarop de tuin in 1974 werd aangelegd, was daarvoor de afvalstortplaats van de gemeente Vaals. Daar weer voor was het een grindgroeve. Zo’n twee miljoen jaar geleden stroomde hier de Maas in oostelijke richting en liet een dik pak grind achter.

Er is vanaf het begin naar gestreefd, een aantal karakteristieke Zuidlimburgse biotopen te doen ontstaan. Hiertoe is o.a. zand, mergel en puin aangevoerd.

Er zijn meerdere poelen gegraven, waaronder een fraaie weidepoel en een veenpoel. De zgn. droge heuvel, opgebouwd uit puin, wordt snel door de zon opgewarmd en de warmte wordt daarna lang vastgehouden. Veel planten, maar vooral dieren (insecten, reptielen en amfibieën) profiteren van deze extra warmte. Vlak bij de droge heuvel zijn twee boogvormige muurtjes van bakstenen en leem gemaakt. Deze zijn rijk aan muurplanten en hagedissen.

In De Heebrig wordt bijzonder veel aandacht besteed aan de zinkflora: ongeveer 40 ton Belgische zinkertsslakken werden aangevoerd om optimale groeikansen te bieden aan o.a. het zinkviooltje, de zinkboerenkers, blaassilene en andere planten, die het goed doen op deze zinkhoudende grond.

Het zinkbiotoop grenst direkt aan het kalkgrasland, (met o.a gewone agrimonie, wilde marjolein, rapunzelklokje en kruipend stalkruid), dat weer overgaat in het elzenbroek en het hellingbos met de bijpassende, in het voorjaar rijk bloeiende ondergroei.

Rondom is een brede houtwal aangelegd. De natuurtuin herbergt ruim 500 plantensoorten en veel dieren. Zo komen er twee soorten reptielen voor: de hazelworm en de levendbarende hagedis, er zijn kikkers, padden en twee soorten salamanders, veel vogels (het is een vogelreservaat). Er zijn 23 soorten dagvlinders, minstens 6 soorten sprinkhanen en 7 soorten libellen waagenomen..

Bijzonder zijn ook de vele wijngaardslakken, onze grootste landslak, en het vliegend hert, onze grootste kever, beide overigens wettelijk beschermd.

In de tuin hangen bijzondere nestkasten.

Niet ver van de ingang is nog te zien dat de Heebrig vroeger een grindgroeve was.

Het beheer door IVN-afdeling Vijlen-Vaals gebeurt op een zo natuurlijk mogelijke wijze door (bijna) alleen maar maaien en verschralen en het kappen en ringen van bomen.

Faciliteiten

In de tuin is een natuurpad uitgezet met genummerde paaltjes. De bijbehorende informatie staat beschreven in een gidsje dat bij de ingang verkrijgbaar is.

Bij veel planten staan naambordjes.