Natuurtuin de Slatuinen

lid

Lid

Slatuinenweg , 45
1057 KB Amsterdam
Noord-Holland
slatuinen@tiscali.nl
Website: http://www.natuurtuinslatuinen.nl

Contactpersoon:
Mevr. Marijke Kooijman, tel. 020-4124361.

Openingstijden:

Elke zondagmiddag van 13 tot 16 uur

Elke donderdag

april tot en met september van 9 tot 17 uur

oktober tot maart van 10 tot 16 uur

Ligging en bereikbaarheid:

Openbaar vervoer:

  • Vanaf Amsterdam Centraal: tram 13 naar halte Willem de Zwijgerlaan.
  • Vanaf Amsterdam Sloterdijk: tram 19 naar halte Willem de Zwijgerlaan.
  • Vanaf Amsterdam Amstel: metro 53 naar halte Wibautstraat; tram 3 richting Zoutkeetsgracht naar halte De Clercqstraat; ca. 5 minuten lopen naar de Slatuinenweg.

 

Toegang

Toegang gratis. Honden aan de lijn.

Natuurtuin de Slatuinen

Ligging en sfeer

De tuin ligt tussen woonblokken aangenaam afgeschermd van de hectiek van de stad. Door de smalle ingang aan de Slatuinenweg 45 treedt men een andere wereld binnen, een bomenrijke groene oase van rust. Niet voor niets wordt de Slatuinen wel een verborgen paradijsje genoemd.

Naast de grote bonte specht, esdoorns en gele monnikskap vinden talloze andere soorten bloemen, planten, vogels en kleine zoogdieren hier een rustige plek: een bijzondere plek, die ook op een bijzondere manier wordt beheerd. Verschillende milieutypen bieden volop kansen aan variatie in flora en fauna. Er zijn bomen, vogelbosjes en struwelen, stinzenmilieus, open grasland, vijver, een moerasgebied, houtrillen en stapelmuurtjes.

Geschiedenis van de tuin in vogelvlucht

Het terrein van de Natuurtuin Slatuinen, ca. 4.000 m², ligt samen met de Slatuinenweg nog op het oude polderniveau. Het heeft altijd al een groene bestemming gehad: voor lange tijd als polderland, vervolgens in de jaren 1920 als het  symmetrisch aangelegde Wilhelminaparkje, en daarna in de jaren 1930 tot de beginjaren 1980 als kwekerij in beheer van de familie Hendriksen. Er volgde een onbestemde en onzekere fase waarbij na veel overleg tussen buurtbewoners en de gemeente het terrein vanaf het begin van de jaren ’90 een bestemming kreeg als de natuurtuin zoals we die nu kennen:

De betekenis van de tuin

De tuin is niet alleen van betekenis als een uniek stukje stadsnatuur, maar heeft ook een sociale functie. De buurtbewoners hebben altijd zelf het beheer van de tuin in handen  gehouden. Dit heeft een positieve weerslag op het onderlinge contact en dus de leefbaarheid in de buurt. Zo’n vijftien personen doen vrijwilligerswerk voor de tuin, waaronder tuinonderhoud onder begeleiding van een deeltijd betaalde kracht en het verwelkomen en informeren van bezoekers tijdens de openingstijden.

Natuureducatie is ook een pijler van de natuurtuin. Inmiddels bezoeken elk jaar zo’n achthonderd basisschoolkinderen van scholen in de wijk de tuin. Ze krijgen natuurles middels praktische opdrachten, spelenderwijs en sterk gericht op het directe contact met alles wat er bloeit, kleurt, zoemt en fluit in de natuur.

Faciliteiten

Groepen buiten de openingstijden en rondleidingen op afspraak.

In het gebouwtje (het ‘Slatuinhuis’) ligt documentatie ter inzage en is een permanente fototentoonstelling over de geschiedenis van de tuin en de buurt.

https://www.facebook.com/Slatuinen