Natuurtuin “Doelen – Hogedijk”

Doelen , 25
1935 BN Egmond Binnen
Noord-Holland
cam.baart@quicknet.nl

dsc01722-2jpg

Contactpersoon:
Cees Baart (06-43677458)

Openingstijden:

Vanwege haar intimiteit en de rust die zo’n Natuurtuin voor met name de fauna nodig heeft is de Natuurtuin beperkt open gesteld.
Ofwel op aanvraag ofwel via een Open Tuinweekend.

Ligging en bereikbaarheid:

Direct achter de lintbebouwing van de Doelen en op het grensgebied van de binnenduinrand en de polder.

Toegang

Gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

 

Natuurtuin “Doelen – Hogedijk”

De Natuurtuin bevindt zich op een voormalig stuk bollengrond. Als zoon van een bloembollenkweker erfden Cees Baart en zijn vrouw het perceel grond in 1995 waarna dit stuk cultuurgrond omgevormd werd tot een stukje natuur. De de directe omgeving van de tuin vormde hierbij de leidraad. Een gebied tussen de duinen en de polder.

De tuin omvat  een bloemenweide, twee door een kreek verbonden vijvers, een natuurlijke oever, een ijsvogelwand, een kijkhut, een insectenhotel, een vogelbosje, takkenrillen en een natuurlijke grens van Knotwilgen, terwijl het geheel (ruim 6000 m2) ter beschutting is omgeven door een singel.

De belevenissen van 25 jaar Natuurtuin zijn door Cees beschreven in het boek “Een Natuurtuin op de geestgronden 1995 – 2020”.   Het boek beschrijft de geschiedenis van het perceel, de ontwikkeling en het beheer, de natuurwaarden c.q. natuurelementen beschreven en wat Cees in die 25 jaar aan fauna en flora aangetroffen heeft.

 

Faciliteiten

Tijdens een Open Tuinweekend kunt u vrij rondlopen ofwel een rondleiding krijgen. Tevens is er een mogelijkheid om even te gaan zitten en u te laten inspireren om zelf met natuurontwikkeling in eigen tuin aan de slag te gaan.

De tuin is rollator-proef en via de gemaaide paden goed begaanbaar