Natuurtuin Harderwijk

lid

Lid

Rietmeen, 1
3844 HM Harderwijk
Gelderland
herzogchris74@gmail.com
Website: http://www.hortusharderwijk.nl

Contactpersoon:
Chris Herzog, coördinerend vrijwilliger, 0341-425307 of 0341-427406

Openingstijden:

De tuin is altijd toegankelijk.

Ligging en bereikbaarheid:

De natuurtuin ligt in het uiterst zuidwestelijke puntje van Harderwijk, aan de rand van de bebouwing, vlak langs de snelweg Zwolle-Amersfoort. De straat ‘Rietmeen’ in de wijk ‘Stadsweiden’ gaat over in een fietspad. Na 300 m ligt aan de linkerzijde de tuin.

Openbaar vervoer: NS-station Harderwijk, vanaf het station ongeveer 2 km (1/2 uur) lopen.

Fietsverhuur: NS-station Harderwijk, 0341-419927.

Toegang

Gratis. Honden aan de lijn.

Natuurtuin Harderwijk

Natuurtuin Harderwijk is een vrijwilligersinitiatief van Milieucentrum De Hortus. In 1996 is men begonnen met de aanleg van de 0,35 ha grote tuin op een gedeelte van een stadsplantsoen.

De tuin is ontworpen door Chris Herzog en werd geopend in 1999. De tuin oogt al veel ouder omdat het bos, waaruit een groot gedeelte van de tuin bestaat, al aanwezig was. In dit gedeelte groeien veel stinzenplanten. In het voorjaar ziet het er geel van het speenkruid.

De zeer reliëfrijke tuin wordt aan de zuidzijde begrensd door een geluidswal. Hiervan is bij het ontwerp heel handig gebruik  gemaakt; bovenop loopt een paadje en met behulp van door muurtjes begrensde terrassen is een mos- en varentuin aangelegd.

Op een vrij gering oppervlak is een keur aan landschappen en landschapselementen gerealiseerd: een vijver met moerasbegroeiing, waar de rietorchis zich spontaan vestigde, een plantenborder, een bloemenweide, een heuvel, een kalkzandsteenmuurtje, een kalkhelling, akkertjes, zoomplanten, een zitcirkel, een beekloop en een beestjeshoek.

Schoolklassen zijn er regelmatig te gast. Voor de kleintjes is er het Kabouterpad en voor de wat grotere kinderen Lentekriebels.

Het beheer, dat hoofdzakelijk bestaat uit maaien en afvoeren, wordt uitgevoerd door een twaalftal vrijwilligers.

Faciliteiten

Rondleidingen zijn op verzoek mogelijk en ook tijdens werktijden van de vrijwilligers op zaterdagochtend, maandagmiddag en dinsdagavond.
Af en toe wordt er een open dag georganiseerd. Plantjes zijn in de tuin te koop. Bij de ingang staat een bord met een duidelijke plattegrond van de tuin.

Het Milieucentrum De Hortus is gevestigd in de Academiestraat 7 in Harderwijk, 0341-427406. Hier is ook een kruidentuin aanwezig.