Natuurtuin ’t Loo’

Terlostraat, 4
5571 KW Bergeijk
Noord-Brabant
info@natuurtuin.org
Website: http://www.natuurtuin.org

Contactpersoon:
Riny Kersten, secretaris Informatie: 0497-555360

Openingstijden:

Van zonsopgang tot zonsondergang.

Ligging en bereikbaarheid:

De Natuurtuin is te vinden in kerkdorp het Loo in Bergeijk, aan het einde van de Terlostraat.

Openbaar vervoer: NS-station Eindhoven, buslijn 318

Toegang

Gratis. Honden aan de lijn.

Natuurtuin ’t Loo’

De Natuurtuin bestond in 2010 10 jaar!!!
Ongelofelijk veel werk is er de afgelopen jaren verricht.
Er ligt nu een prachtige Tuin, waarin natuureducatie, –behoud, genieten van al het goede dat de natuur biedt en bewustwording hand in hand gaan. De Natuurtuin is bovendien niet meer weg te denken uit de Bergeijkse gemeenschap, als plek om te recreëren en geïnspireerd te worden tot milieubewust leven.
De Natuurtuin ’t Loo van 1,6 ha is een gezamenlijk initiatief uit 1998 van Velt Bergeijk-Eersel (Vereniging voor Ecologische Leef- en Teeltwijze), IVN Bergeijk-Eersel (Vereniging voor natuur- en milieueducatie) en de Bijenhoudersvereniging Bergeijk e.o.

In 1999 is een voormalig voetbalterrein door de gemeente Bergeijk beschikbaar gesteld, waarna vele vrijwilligers het terrein omgevormd hebben tot natuurtuin. Op 27 augustus 2000 werd de tuin officieel geopend.

De natuurtuin bestaat uit verschillende onderdelen, waarin de drie verenigingen zich terug kunnen vinden. Men vindt er een wilde-plantentuin (IVN), met vakken waarin de plantenfamilies bij elkaar zijn gezet en met vlinder- en bijenlokkende planten. Er is tevens een bosje, een houtwal, een grasland (gazon), een poel en een insectenhotel. Omdat er in de omgeving veel zwaluwen voorkomen, zijn er palen met telefoondraad neergezet die de vogels een rustplek geven.

Velt heeft er een fruittuin met hoogstamfruitbomen, een moestuin en een kruidentuin aangelegd. Ook zijn er voorbeeldtuinen met ideeën voor meer natuur in de siertuin.

De bijenvereniging heeft er een bijenhal gebouwd voor 15 bijenvolken. Er voor ligt een tuin waarin drachtplanten voor bijen staan.

In 2001 is er een insectenmuur gebouwd van 30 m lang, die kronkelend door de tuin loopt. De muur is bedoeld als onderkomen voor ‘allerlei vliegend spul’ en tevens voor vogels en vleermuizen. Erbij is een vertelpleintje aangelegd waar een gids uitleg kan geven over de insecten. De jongste aanwinst: een knuppelpad over het water in het broekbos (2017).

Het onderhoud van de natuurtuin wordt uitgevoerd door genoemde drie verenigingen.

Het bezoekerscentrum ‘De Wingerd’, is tevens educatief centrum. Er worden lezingen en cursussen gegeven en het is een tentoonstellingsruimte. Op het dak van het centrum staat een zonnecollector en het heeft een helofytenfilter voor de afvoer.

Faciliteiten

Rondleidingen worden gegeven op elke zo van mei t/m september om 14 uur en verder op afspraak. Telefoon: 0479-555360 (de Wingerd). Voor verdere activiteiten zie www.natuurtuin.org.

In de wilde-plantentuin staan naambordjes bij de planten.

Een algemene folder en de folder Op pad in de tuin zijn in De Wingerd verkrijgbaar.