Natuurtuin van het Natuurkwartier

Geinoord, 9
3432 PE Nieuwegein
Utrecht
natuurkwartier@nieuwegein.nl
Website: http://www.natuurkwartier.nl

Contactpersoon:
MEC, Marjolein Steller, tel. 030-605 55 14.

Openingstijden:

Dinsdag t/m zondag van 8.00 – 17.00 uur

Ligging en bereikbaarheid:

De natuurtuin ligt in het Natuurkwartier, dit wordt gevormd door het Milieu Educatie Centrum (MEC), kinderboerderij IJsselstee, museum Warsenhoeck en poldermolen Oudegein. Openbaar vervoer: vanaf NS-station Utrecht CS, sneltram, halte Doorslag.

Fietsverhuur: NS-station Utrecht CS, 030-2311159.

Toegang

Gratis. Honden niet toegestaan.

Natuurtuin van het Natuurkwartier

Het terrein van Park Oudegein (90 ha) hoorde oorspronkelijk bij het middeleeuwse kasteel Oudegein en werd in 1977 omgevormd tot een recreatiepark. De natuurtuin maakt hier deel van uit.

Op ca. 1 ha vindt de bezoeker hier kruiden- en vaste plantentuingedeelten (niet uitsluitend inheems), een boomgaard, een klein-fruittuin, hagen, vier waterplantenbakken en een deels geaccidenteerd heemtuingebied met een bloemenweide, een vijver met een eilandje en een verlandingszone en inheemse bosschage.

Planten die zich spontaan hebben gevestigd zijn: rietorchis, geoord helmkruid, japans hoefblad, wilde bertram, en beekpunge.

Het beheer wordt uitgevoerd door de gemeente Nieuwegein.

Faciliteiten

 

Er zijn verschillende routes uitgezet in het Natuurkwartier en omgelegen park Oudegein. In de tuin van het Milieu Educatie Centrum (MEC) staan vele bijzondere bomen. Samen met de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV) heeft de gemeente een wandelroute (2 km) ontwikkeld langs deze bomen. Tijdens de mooie wandeling ontdekt u veel leuke, interessante en verrassende wetenswaardigheden over deze verschillende bomen. Voor kinderen is er een speciaal ‘bomenrugzakje’ vol met ontdekmateriaal.

In het nabijgelegen bezoekerscentrum (MEC) en museum zijn tentoonstellingen te zien en kan men boeken en tijdschriften inzien.

Groepsrondleidingen zijn mogelijk: IVN, contactpersoon: mevr. A. van Ieperen, (030) 688 48 61. Voor actuele openingstijden zij de website www.natuurkwartier.nl