de Natuurtuin in het Wilhelminaplantsoen

Wilhelminaplantsoen, 2
1601 LS Enkhuizen
Noord-Holland
info@hertenkampenkhuizen.nl
Website: http://www.hertenkampenkhuizen.nl

natuurtuin-hertnkampenkhuizen-2

Contactpersoon:
Niko Dol, Locatieleider, niko@hertenkampenkhuizen.nl mob: 06-55374655

Openingstijden:

dinsdag t/m zondag 10:00 – 16:30 uur

Ligging en bereikbaarheid:

De Natuurtuin ligt binnen de stadsmuren van Enkhuizen in het Wilhelminaplantsoen.
Openbaar vervoer: NS-station Enkhuizen, 10 min. lopen. Parkeren: kijk voor een parkeeradvies op onze website: www.hertenkampenkhuizen.nl

 

Toegang

Gratis.

de Natuurtuin in het Wilhelminaplantsoen

Het Wilhelminaplantsoen is in 1934 aangelegd als een werkverschaffingsproject en ingericht volgens Engelse landschapsstijl. Sterke landelijke elementen worden afgewisseld met zeldzame aanplant en exotische bomen.

Een hertenkamp met glooiende grasweide en een waterpartij, geven een exclusieve uitstraling aan het park. Tussen de strak gelijnde beplanting en waterpartijen ligt  het bezoekerscentrum Hertenkamp Enkhuizen met Kinderboerderij, NME centrum en een natuurtuin met een oppervlakte van circa 1 ha.

In de tuin zijn speelse elementen aangebracht zoals watergang, kronkelende paden, bruggen, heuveltjes en een loofgang van willigen.

De natuurtuin is een levend klaslokaal waarin de samenhang van de natuur centraal staat. Elk jaar worden hier veldwerk-lessen en excursies met schoolklassen gegeven. De planten, struiken en bomen die hier geplant zijn behoren tot de inheemse flora; stinzeplanten, eenjarige-, tweejarige- en vaste planten, struiken en bomen.  De inheemse planten hebben een hoge natuurwaarde. Ze trekken veel insecten aan zoals bijen, vlinders en kevers. Deze komen in de tuin  om van de nectar te snoepen. Veel insecten hebben een favoriete plant om  hun eieren af te leggen, de uitgekomen rupsen beschikken direct over het juiste voedsel. Vogels komen weer op de insecten en rupsen af. In de strooisellaag wemelt het van kleine bodemdiertjes. Op de houtsnippers en de boomstammen groeien paddenstoelen. De houtril  en de opgestapelde dakpannen en takken bieden (spits)muizen, egels, vogels en insecten een schuilplaats en nestgelegenheid  net als de vijver dit doet aan kikkers en salamanders. De ligging midden in het plantsoen verhoogt de biodiversiteit en daarmee de natuurwaarde.

 

 

Faciliteiten

De natuurtuin is in het beheer van (stichting) Hertenkamp Enkhuizen. Het bezoekerscentrum biedt een kleinschalig horeca  faciliteiten. Op aanvraag kan een rondleiding gegeven worden.