Natuurtuinen Jekerdal

Drabbelstraat, 7
6212 XL Maastricht
Limburg
info@cnme.nl
Website: http://www.cnme.nl
Fotoalbum

Contactpersoon:
Yvonne Velthuis, tel. 043 3215227.

Openingstijden:

Dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 16.00 uur

Ligging en bereikbaarheid:

De natuurtuin is gelegen in het Jekerdal aan de voet van de St. Pieterberg. Automobilisten kunnen parkeren aan de Mergelweg.

Openbaar vervoer: Stadsbus 4 vanaf NS-station Maastricht.

Toegang

Gratis

Natuurtuinen Jekerdal

De Natuurtuinen Jekerdal vormen een onderdeel van het Centrum voor Natuur en Milieu Educatie Maastricht en regio en is gevestigd op de locatie, die vroeger diende als de Stadskwekerij van de gemeente Maastricht.

Deze locatie is in de loop der jaren omgevormd tot educatief centrum, waarbij de nadruk ligt op regionale, inheemse planten in de wilde plantenkwekerij, natuurlijk tuinieren, natuurbeheer en duurzaam bouwen. Daarnaast is de locatie een ontmoetingsplek voor natuurvrienden en een broedplaats voor nieuwe ideeën en ontwikkelingen op het vlak van natuur, milieu en cultuur.
Natuurtuinen Jekerdal is landelijk gelegen in Natuurpark Jekerdal, het dal van de rivier de Jeker, aan de rand van de stad Maastricht.
De grond, waarop de tuin is gerealiseerd, is van oorsprong akkerbouwgrond geweest en, omdat het in het dal van het riviertje de Jeker is gelegen, was de grond rijk en redelijk vochtig.

De eerste jaren is er aan verschraling van de grond gedaan, waardoor er meer variatie kon ontstaan in de aanwezige plantensoorten.
Wij richten ons vooral op planten die voorkomen op dergelijke gronden in de omgeving van het stedelijk milieu. Dit zijn veelal ruigtesoorten in de volle grond (matig voedselrijk/redelijk vochtig).

Soorten van drogere , meer schrale milieus vinden een plek op de verschillende aangelegde stenige milieu´s en op de vlinderheuveltjes.
Ook is er een ecologische beestentoren, “De Ecotoren” gebouwd met het oog op huisvesting voor allerlei dieren, zoals de hazelworm, de egel, maar ook vele schoorsteenwespjes, ook goudwespen zijn reeds gesignaleerd.
We hopen, dat ook de muurhagedis nog eens de weg hiernaar toe zal vinden vanuit het nabij gelegen Hoge en Lage Fronten gebied, alwaar deze voor nederland unieke hagedissensoort volop aanwezig is.
In de aanwezige kindertuin ziet U voorbeelden van vlechtwerk met levende wilgen zoals: een tunnel, een hut en een omheining van wilgenvlechtwerk. Tevens is er een wilgenkwekerijtje.
Ook is er een heus Blote-Voeten-Pad !
De locatie is rijk aan insectensoorten, vlinders, vogels, kikkers, padden en ook zoogdieren, waaronder das en vos. Als U geluk heeft, ziet U een van onze zomergasten: de rugstreeppad, de bosrietzanger of de koninginnepage.
In de winter is de fazant een regelmatige bezoeker en een troepje holenduiven sprokkelt over de akker.
Tevens is er een bijenstand voor honingbijen aanwezig en wordt er honing verkocht

Faciliteiten

U kunt tijdens openingstijden volop van de tuin genieten en er zijn altijd mensen aanwezig die U desgewenst van informatie kunnen voorzien, of die iets meer kunnen vertellen over hoe er in de tuin gewerkt wordt.
Groepsrondleidingen (liefst tijdens openingsuren) zijn mogelijk na telefonische afspraak: 043-3215227 (Yvonne Velthuis)
Twee maal per jaar worden er rondleidingen gegeven rondom medicinale planten. Dit gebeurt op open zondagen.
De “groene” ruimte alsook kantoor en kantine worden verwarmd en gekoeld d.m.v. aardwarmte. Het binnenklimaat is hier bijzonder aangenaam.
Het gebouw is verder voorzien van een groen dak (vnl. sedum) en heeft een grijswater-circuit. Sinds juni 2010 zijn er ook zonnepanelen op het dak. Informatie hierover is verkrijgbaar.
In de kas is het mogelijk om workshops en kinderactiviteiten te houden. Deze activiteiten organiseren wij regelmatig zelf, maar ook deze ruimtes zijn te huur voor derden.
Op verzoek kan er ook een workshops voor U worden geregeld: b.v. Macro-fotografie, zandschilderen, wilgenvlechten, papier scheppen, vuursteenkappen etc.
Natuurlijk kan men daarbij altijd genieten van de tuin rondom. Er is een heerlijke picknick-plek, een terrasje buiten en U kunt door de “Zwerfroute-bordjes” te volgen, meer info lezen over de verschillende milieutjes die daar ter plekke te zien zijn.
Er is een kindertuin, fruittuin, bosjes, vlechtheggen, takkenrillen, poel en vijver, moestuin, kruidentuin en een nectarkroeg. Ook kunt U bekijken, hoe U kunt “tuinieren op ´t randje” in de zogeheten geveltuintjes.
Er is verkoop van planten en zaden, loeppotjes, zoekkaarten, enkele boeken.
Vele folders gratis mee te nemen. Kom inspiratie opdoen voor Uw eigen tuin !
Vanuit de locatie zijn er wandelingen te volgen door het Jekerdalpark of over de Pietersberg. Ofwel een fietstocht via het Belgische Kanne.
En zijn verschillende wandel-en fiets-routekaarten verkrijgbaar in de Natuurtuinen.
De tuin wordt door vrijwilligers onderhouden.
Koffie en thee staan er bovendien altijd voor U klaar!