Orchideeëntuin Gerendal

Gerendal, 2
6305 PA Schin op Geul
Limburg
c.hanssen@staatsbosbeheer.nl

Contactpersoon:
Carla Hanssen 043-4592469

Openingstijden:

Van 1 mei t/m 15 juni: 10-17 uur.

Ligging en bereikbaarheid:

De orchideeëntuin ligt midden in het Gerendal ten zuiden van Schin op Geul. De weg door het Gerendal is autovrij, de dichtstbijzijnde parkeerplaats ligt aan het eind van het dal op 2 km loopafstand van de tuin.

Openbaar vervoer: vanaf NS-station Valkenburg, buslijn. 47, halte begin Gerendal.

Toegang

Gratis. Honden zijn niet toegestaan.

Orchideeëntuin Gerendal

 

Midden in het natuurreservaat Gerendal (240 ha), bekend om zijn talrijke orchideeën, heeft Staatsbosbeheer in 1958 – toen al met het oog op de kwetsbaarheid van de ‘echte’ natuur – een 0,6 ha (later uitgebreid tot 1 ha) groot terrein geschikt gemaakt voor het uitzetten van o.a. twintig, van nature in Zuid-Limburg thuishorende orchideeënsoorten.

De orchideeëntuin werd grotendeels aangelegd op een grazige krijthelling. Het krijt werd speciaal naar boven gehaald door spitten en ploegen. Daarna werden de orchideeën in groepen uitgezet. De grond werd tevens ingeënt met aarde van de vindplaatsen van de planten, teneinde ook de met de orchideeën in symbiose levende schimmels over te brengen. Naast de prachtige krijthelling werden ook nog stukjes aangrenzend bos en struikbeplanting rondom het open grasland geschikt gemaakt voor o.a. de bosliefhebbers onder de orchideeën.

Tegenwoordig komen er ca. 260 wilde plantensoorten in voor: grote aantallen orchideeën, maar ook veel andere zeldzame krijtliefhebbers, die met elkaar steeds weer voor nieuwe kleurschakeringen zorgen.

De tuin wordt beheerd door medewerkers van Staatsbosbeheer in samenwerking met vrijwilligers van IVN-afdeling Margraten. In het najaar wordt het kalkgrasland begraasd door schapen (nabeweiding).

Het Gerendal

De orchideeëntuin ligt midden in het Gerendal. Dit natuurgebied wordt gekenmerkt door de vele hellingbossen, hoogstamboomgaarden, hooi- en weilanden, poelen en heggen, die samen met de hier grazende kudde Mergellandschapen al eeuwenlang voor de mens van betekenis zijn. Landschappelijk gezien is het Gerendal een bijzonder fraai asymmetrisch droogdal. Er zijn verschillende wandelroutes uitgezet. Kaarten van deze rondwandelingen zijn verkrijgbaar bij de diverse VVV’s.

Faciliteiten

Groepsrondleidingen (door IVN of boswachter) zijn na telefonische afspraak mogelijk. Er staan borden met algemene tuininformatie resp. biotoopinformatie in de tuin en naambordjes bij specifieke planten.

Bij de ingang ligt onder een houten afdak een gastenboek, waarin men de bezoekers vriendelijk om reactie verzoekt.

Bij Staatsbosbeheer is een folder over de orchideeëntuin verkrijgbaar. Tevens zijn er drie setjes ansichtkaarten (orchideeën) en het boekje Orchideeën van het Gerendal te koop.

Net buiten de orchideeëntuin bevinden zich een hoogstamboomgaard, een weide en een amfibieënpoel (hier leeft o.a. de zeer zeldzame Geelbuikvuurpad).