Sterrentuin

Frensdorferweg, 22
7635 NK Lattrop
Overijssel
info@e-cosmos.nl
Website: http://www.e-cosmos.nl

Contactpersoon:
Arnold Tukkers. Informatie: 0541-221516.

Openingstijden:

Di t/m zon: 12.30 – 17.30 uur.

Za: 19.30 – 22.30.

Ligging en bereikbaarheid:

De Cosmos Sterrenwacht ligt ca. 10 km ten noorden van Oldenzaal en even ten zuiden van Lattrop.

Openbaar vervoer: van NS-station Oldenzaal, bus naar Denekamp en belbus naar Lattrop.

Fietsverhuur: NS-station Oldenzaal, 0541-512077.

Toegang

Tuin vrij toegankelijk.
Cosmos Sterrenwacht: Volw € 5,50; Kind t/m 15 jaar € 3,00.

Sterrentuin

De Sterrentuin (ca. 4.000 m²) maakt deel uit van de sterrenwacht. Naast de tuin omvat dit centrum een filmzaal voor multimediapresentaties over sterren en planeten, weerexpositie en de grootste publiekstelescoop van Nederland.

De Sterrentuin is in 1998 ontworpen door Bas Slatman en geopend in september 1999. In de tuin is voor twee hoofdthema’s gekozen: het ‘Dinkellandschap’, met de flora en fauna van Twente, en ‘planten en planeten’. Laatstgenoemd thema maakt gebruik van symbolieken en gegevens uit de sterrenkunde en de astrologie.

Het centrum van de tuin is een zgn. ‘Stonehenge cirkel’, waarbij in de binnenring de dierenriem is uitgebeeld door middel van specifieke plantensoorten, behorende bij de twaalf dierenriemtekens. In de buitenring is een ‘tijdtuin’ aangelegd, met daarin plantensoorten, die alleen bloeien in respectievelijk de morgen, de avond of de nacht.

Dan is er nog een Planetenpad, dat langs de planeten van ons zonnestelsel loopt, met bomen die volgens de mythologie bij deze planeten horen.

Verder is in de tuin te zien: de Dinkel, een Dinkelmeander, vijvers, een oeverwalbos, stroomdalflora van Dinkel en Vecht in vakken, en een insectentuin.

Ook staan er zonnewijzers en weerkundige meetinstrumenten. De tuin wordt regelmatig gebruikt door scholen die een excursie willen ondernemen.

Voor de basisschool zijn er verschillende speurtochten.

Faciliteiten

Op aanvraag kunnen er rondleidingen verzorgd worden. Ook is het mogelijk een natuur-sterrenwandeling te maken. Dit is een arrangement op de vrijdagavond, waarbij met een gids de natuur in de omgeving verkend wordt en er aansluitend een rondleiding door de Sterrenwacht wordt gegeven.

In de tuin staan informatiepanelen over gebruikte planten en materialen en er zijn naambordjes bij de planten.

In het planetarium zijn wisseltentoonstellingen.